Детската самота се превръща в нов социален проблем. Това е един от изводите в проекта на Национална стратегия за детето 2019 - 2030 година, публикуван за обществено обсъждане.

Видин София

Валентин е едно от така наречените скайп деца. От три години години и половина за него се грижат баба му Анета и дядото Иван. Родителите му са принудени да напуснат Видин. Майка му работи в чужбина, а баща му в друг град в България, за да може Валентин да живее без материални лишения. С майка си и баща си се среща по няколко пъти в годината. Подкрепят го, но по телефона.

Валентин Средков: Усеща се липсата на родителите, няма начин. Това просто е неизбежно, но до някаква степен това се компенсира от баби от дядовци. Това дали родителите са тук или не са не трябва да е до никаква степен оправдание за това какъв си ти, какъв си ти като личност.

Валентин е отличен ученик, посещава школа по английски, играе народни танци и тренира редовно във фитнеса. Това донякъде компенсира липсата на родителите му. Пример и съвети Валентин получава от дядо си.

Иван, дядо на Валентин: Никога не сме го лишавали от нищо, ние даваме това, което трябва да бъде от нас, а той отговаря съответно с успех, разбиране.
Анета, баба на Валентин: Полагаме усилия за да бъде детето добре, да се чувства добре, при липса на майката.
Детската самота - все по-осезаем обществен феномен

Детската самота - все по-осезаем обществен феномен

Семейството все повече липсва, технологиите ни отчуждават. Родителите често избират големите градове, така детето се отдалечава от своите приятели. Мн...

С успехите си Валентин радва близките, но не всичките му връстници са като него. Заради липсата на родители, някои негови съученици нямат мотивация в училище. Според психолози освен нисък успех в училище, самотата при децата може да ги подтикне към употреба на наркотици, агресия и престъпност. Затова ролята на родителя е важна, а той може да липсва дори когато не е в чужбина, а всеки ден вкъщи.

Младен Владимиров, психолог: Когато детето е само и когато родителите все повече ги наблюдаваме работят на един 12-часов работен ден, или правят хоум офис. То всъщност има някой до него, но това е количество родител, това не е качество. Няма комуникация, няма съпреживяване. Родителят е връзка, родителят е емоция, родителят е отношение, родителят е взаимодействие. Технологиите могат да компенсират частично, но дори и най-добрата технология, тя обира емоцията.

И докато при възрастните самотата може да има положителен нюанс - бягство от околните и време за себе си, то при децата самотата може да има негативни последици.

Детската самота се превръща в нов социален проблем за България

Детската самота се превръща в нов социален проблем за България

Детската самота се превръща в нов социален проблем. Това е един от изводите в проекта на Национална стратегия за детето 2019 -2030 година, публикуван...