Като превенция на агресията сред подрастващите все повече детски психолози съветват децата да прекарват повече време в залите вместо пред компютъра. Източните бойни изкуства са един от подходящите спортове, които дават възможност на децата не само да изразходват енергия, но и да се учат на толерантност.

Училищният психолог на 22 Основно училище в София Елена Карпачева е категорична, че една от основните причини за агресията при децата в днешно време е липсата на комуникация в семейството и с приятели. Според нея времето прекарано пред компютъра и телевизора трябва да се замени със спортни занимания.~

Елена Карпачева, училищен психолог и директор на 22 ОУ: Спортът определено помага за справяне с агресията, с намаляване на агресивното поведение, тъй като в спорта децата изразходват енергия. Освен това там се възпитават на дисциплина, на приятелство, на толерантност.

Лъчезар Цветков е треньор вече 10 години. Той самият е бил буйно дете, докато не започва да тренира карате и да изразходва цялата си енергия в залата. По-късно започва да преподава философията на източното бойно изкуство на деца.

Лъчезар Цветков, треньор по карате: Децата, които тренират карате и другите източни бойни изкуства, особено когато се занимават 1, 2 или повече години, те имат съвсем различно детство. Имат тренировки 2 пъти на ден, ходят по лагери, на тренировки. Имат приятели в цяла България и в цяла Европа.
Лъчезар Цветков, треньор по карате: Карате ги учи и помага да имат достатъчно самочувствие и да вярват в себе си, така че да нямат нужда да се доказват пред другарчетата си, така че те не са агресивни.
Саня, 14 години: Носи ми дисциплина, научава ме, че трябва да уважавам себе си, околните, противниците и че винаги, когато искаш нещо, трябва да се бориш и много силно да го желаеш.
Саня, 14 години: На тренировка можеш да си излееш всичко което ти е на душа.
Радо, 17 години: Възпитание, като цяло възпитава децата. Самоконтрол и само положителни неща.

Затова психолозите съветват и родителите да насърчават децата си да спортуват.