НОВИНИ

​Детските клиники на "Пирогов" са изцяло преобразени

Днес официално бяха открити детските клиники на "Пирогов" в присъствието на премиера Бойко Борисов. Близо 3 млн. лева струва ремонтът на клиниките и детското спешно приемно отделение на "Пирогов", обясни директорът на болницата проф. Асен Балтов. Финансирането е основно от бюджета, а 400 хиляди лева са дарение от фондация "Америка за България". Това е първият основен ремонт в детския сектор откакто е създаден, преди повече от 50 години.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:12, 23.10.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Това не са просто поредните обновени отделения с модерна апаратура. Това е една съвсем друга концепция в медицината. И приказните герои и игривата обстановка освен забавление имат и друга цел - обяснява архитектът преобразил детския сектор.

Лий Сколник - архитект: Това е едно много ефективно средство да се подобри здравето на децата, да ги накарат да забравят травмата, през която са преминали особено в случаите на хирургическа намеса. Вдъхва им позитивно отношение към заобикалящата ги среда и по този начин подобряват цялостното им състояние.

От два дена в тази обстановка, лекарите все още не могат да измерят от собствен опит какъв е лечебният ефект на цветния дизайн. Но са убедени в силата на въздействието му.

Доц. Христо Шивачев - координатор на комплекс по детски болести, началник клиника по детска хирургия: Вчера едното дойде, направиха си му манипулацията и след това дойде тук и започна да си играе, да си тършува из шкафовете - това си е неговата стая.
Нелия Ждерова - медицинска сестра, І гръдна хирургия: Изцяло променя психиката както на нас, които работим на целия екип, така и на родители на децата.
Доц. Христо Шивачев: По-малко страх. Болницата вече не е сивото страшно нещо, в което има болка. Има нещо различно.
Нелия Ждерова: Аз това казвам и сутринта, че децата дори и не плачат.

Нелия Ждерова е една от сестрите, арестувана преди години в детската болница в Бенгази. И се старае да не допуска спомена за онази мрачна болница, смята, че вълшебната обстановка и работата ѝ тук съвсем ще заличат преживения стах и ужас.

Нелия Ждерова: В миналото е, не искам дори да се сещам.

Преобразени са 65 стаи на консултантските кабинети, Детската гръдна и коремна хирургия, Хирургия на новороденото и детската реанимация. Предстои приказните герои да заселят и клиниката по ортопедия и травматология.

Бойко Борисов - министър председател: Вижте тук е мястото, където идват най-тревожните хора. Няма по-лошо от това, нещо да ти се случи с детето

И затова е важно поне обстановката, а вече и апаратурата и квалитетът, който имат и докторите и сестрите, да бъдат хората просто по-спокойни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Бронзова къща
ДРУГИТЕ новини: Бронзова къща
Според Патриотичния фронт сумите за част от проектите в Пловдив са завишени
Според Патриотичния фронт сумите за част от проектите в Пловдив са завишени