НОВИНИ

Детският труд в Турция се увеличава с бежанския поток от Сирия

Експерти бият тревога, че и без това високият брой на работещи деца в Турция, които са били почти един милион през 2012 г., нараства, заради милионите сирийски бежанци, които се опитват да спечелят средства за преживяване, докато са в Турция, пише вестник "Хюриет дейли нюз". Днес е световен ден срещу детския труд.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:40, 12.06.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света
детският труд турция увеличава бежанския поток сирия

Общо 893 000 деца на възраст между 6 и 17 години са работели в Турция през 2012 г., сочат данни на Турския статистически институт. Международната правозащитна организация "Подкрепа за живот" и Центърът за изследване на миграцията към университета Билги в Истанбул предупреждават, че днес тази бройка вероятно е много по-висока, тъй като сирийските деца са се включили в сивата икономика.
В съвместния доклад на двете институции, като основен проблем при работещите деца се посочва, че те са лишени от достъп до образование, физическото и психологическото им развитие са забавя, заплашени са от наранявания в зависимост от естеството на работа, подложени са на сплашване, на експлоатация и са лишени от адвекватни грижи.

В доклада се отбелязва, че половината от 17-те милиона жители на Турция, които живеят под прага на бедността, са деца, а най-малко 400 000 от трудещите се деца в Турция живеят далеч от домовете си като сезонни работници.

Макар че не разполагат с конкретни данни, двете институции отбелязват в доклада, че се увеличава неофициалният труд, полаган от деца на сирийски бежанци.

В пилотен проект на министерството на труда и социалната сигурност, осъществен в пет окръга на Турция, бяха идентифицирани 2 194 работещи деца. Но само 27 фирми са били глобени за това, че са използвали детски труд през 2015 г., докато през 2013 г. са били глобени 49 фирми за същото нарушение.

Според официалните данни в Турция се намират 2 621 000 сирийци, от които 1 420 340 деца. Около 330 000 от 830 000 сирийски деца, които са в училищна възраст, посещават държавни училища в Турция, съобщи министърът на образованието на конференция през април, припомня "Хюриет дейли нюз".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин: Денят на Русия е един от най-значимите държавни празници
Путин: Денят на Русия е един от най-значимите държавни празници
Задържан е крадец на шумозащитни пана от Северната скоростна тангента на София
Задържан е крадец на шумозащитни пана от Северната скоростна тангента на София