Официалното детско закриване на Европредседателството събра близо 300 деца и техните родители с единствено по рода си технологично събитие - Мега Доджо София. Кулминацията на детските проекти беше карта на Европа, в която държавите- членки на ЕС бяха очертани с диоди, за да светят.

Ако си на 6 и още не ходиш на училище и те посрещне този робот като излязъл от „Междузвездните войни“ на Джордж Лукас - тогава освен възхитен, предполагам, много скоро ще поискаш да си в първи клас. И после като видиш проектите на по-големите даже може да си кажеш, че училището е едно хубаво място.

Това представлява роботче, което ходи по земята. Ходи с помощта на двата си електромотора, които задвижват колелата, направени от сриропор.

Но това събитие не е състезание, а представяне на високотехнологични проекти, изработени от деца и младежи. Някои от тях - доста сериозни.

Направили сме игра, която ни е курсова работа по един от предметите за завършване. Идват имигранти при нас, проверяваме документите и спрямо това решаваме дали да ги пуснем в държавата или не.
БНТ: Всъщност това може да послужи като практическо средство по нататък?
Може, наистина, ако го разработим до такава степен може да го използваме за обучението на хора, точно с тази професия - проверяващи на летища, на истински граници."

Всички организатори на детското закриване на Европредседателството са доброволци - IT специалисти и преподаватели.

Мария Габриел - европейски комисар по цифровата икономика и цифровото общество: Избрахме да закрием председателството така както го започнахме с енергията на младите, с поглед, вперен в бъдещето, в което знаем, че цифровите умения не са само умения за професионална реализация, а умения за живот.

И най-интересното - днес тук беше изработена светеща карта на държавите в Евросъюза - от децата на България за Европа.