НОВИНИ

Детското отделение в болницата в Сандански е пред закриване

Детското отделение в болницата в Сандански затвори врати и не приема пациенти от няколко дни. Липсвaт педиатри, които да дават дежурства в медицинското звено. Спешните случаи се транспортират до болницата в съседния град Петрич, който е на около 30 километра разстояние.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ирина Николова
12:01, 13.03.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Все още не е ясно кога ще бъде възстановен приемът на малките пациенти в крилото в Сандански. До закриването се стигна преди няколко дни, когато двама от педиатрите са напуснали отделението в болницата. В момента там вече има един лекар, който обслужва вече приетите пациенти, но е спрян приемът на всички останали. Децата, които имат нужда от спешна помощ се транспортират до отделението в Петрич. От общината казаха, че има осигурени достатъчно автомобили за това, така че няма да останат необслужени пациенти.

Според информация на БНТ, въпреки водените преговори с педиатрите от отделението в Сандански, те отказват да започнат работа там с мотива, че са прекалено натоварени в частните си кабинети. Детското отделение в крилото в Петрич разполага с 25 легла.

Илко Стоянов, заместник-кмет на община Петрич: Няма да бъде върнато нито едно дете. Това се се случвало и други пъти, когато примерно има грипни епидемии - веднага разширяваме отделението. Без никакъв проблем, слагаме допълнителни легла. Това е предимството на общинските болници, че всъщност те не връщат нито един пациент. Но няма някаква криза, която да се станала с приема на деца. И в Петрич, и Сандански. Ние сме една обща Югозападна болница.

Кметът на Сандански Кирил Котев каза, е е необходим още един педиатър, за да бъде възстановен приемът на деца. Той води преговори с още няколко лекари, които са от съседни общини, които искат да дойдат да работят в отделението. Кметът изрази надежда, че към края на тази седмица, може би началото на следващата ще бъде възстановен приемът на деца, но не се ангажира с конкретен срок.

Югозападната болница обслужва четири общини - Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич. Майките от Сандански не да съгласни да пътуват, за да се лекуват децата им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свлачища спряха движението и нанесоха щети в няколко населени места
Свлачища спряха движението и нанесоха щети в няколко населени места
Евакуираха детска градина в Павликени заради пожар, няма пострадали
Евакуираха детска градина в Павликени заради пожар, няма пострадали