От няколко дни детското отделение на болница "Югозападна" в Сандански затвори врати и не приема пациенти. Липсват педиатри, които да дават дежурства в медицинското звено. От Община Сандански обясниха, че е създадена организация спешните случаи да се транспортират в съседния Петрич и се търси решение на проблема. Болницата обслужва пациенти от четири общини - Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич.

Сандански

През последните дни няколко педиатри са напуснали болницата, с мотива, че са натоварени в частните си кабинети. В момента в детското отделение има само един специалист, които се грижи за вече приетите деца, но не се приемат нови.

От ръководството на болницата отказаха да коментират проблема. По наша информация въпреки проведените разговори и преговори с педиатрите в Сандански, те отказват да се върнат на работа в отделението. От община Сандански казаха, че в момента се опитват да привлекат детски специалисти от съседните градове. За това настояват и майките.

Цветанка Кадрева: Една приятелка имаше проблем преди два дни, но то беше затворено отделението и ги бяха изпратили в друг град, което е изключително неприятно.
Вергиния Андонова: Тук имаме висока раждаемост и не е нормално да ни закрият детското отделение.

За да бъде възстановен приема в отделението е необходимо да бъде назначен поне още един педиатър. До тогава спешните случаи ще бъдат настанявани в болницата в Петрич, където капацитетът на детското отделение е 25 легла.

Илко Стоянов, заместник-кмет на община Петрич: Естествено, няма да бъде върнато нито едно дете. Това се е случвало и друг пъти, когато е имало грипни епидемии. Веднага разширяваме отделението, докарваме допълнителни легла. То това е предимството на общинските болници. Всъщност те не връщат нито един пациент.

От общината в Сандански обясниха, че се надяват проблемът да бъде решен в най-скоро време. А майките в курортния град остават в протестна готовност, ако отделението не отвори врати.

Детското отделение в болницата в Сандански е пред закриване

Детското отделение в болницата в Сандански е пред закриване

Детското отделение в болницата в Сандански затвори врати и не приема пациенти от няколко дни. Липсвaт педиатри, които да дават дежурства в медицинскот...