НОВИНИ

​Детство зад решетки - докога?

Реформата в детското правосъдие трябва да бъде извършена незабавно. Това заяви омбудсманът Мая Манолова като припомни, че на България са отпуснати 9 млн. лв. европейски пари за тази цел. След редица проверки в интернати и възпитателни училища са констатирани фрапиращи нарушения - кражби и насилие сред децата, лоши материални условия и липса на медицинска грижа. Манолова предложи, след като бъдат закрити сегашните интернати, да бъдат изградени 28 центъра от отворен тип във всички областни градове и 4 от затворен тип за деца, които имат проблеми със закона.

Милена Кирова
от Милена Кирова Оператор: Ивайло Минков
18:15, 08.01.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Детство зад решетки за 2000 български деца. Специализираните интернати за настаняване трябва да бъдат закрити спешно - това заключение направи омбудсманът Мая Манолова след редица посещения, които е направила. Насилието - психическо и физическо - още го има, показват проверките. Едно от доказателствата - домът в плевенското село Подем.

Мая Манолова - омбудсман на България: В един от интернатите момичета се извеждат по бельо навън, на студа заради извършени постъпки. В два от интернатите установихме, че има бременни момичета.

Уязвими и безпомощни - дори късметът не може да ги спаси - в град Завет възпитател присвоил от дете печеливш билет от лотарията на стойност 100 000 лева. А те - децата нямат и лев в джоба си- не им се полагат пари.

Мая Манолова - омбудсман на България: На места наистина те излизат от интернатите и полагат труд в населените места, в които са ситуирани самите интернати. От друга страна, наистина не е нормално дете в 21 век да живее без абсолютно никакви джобни пари.

В един от интернатите например хората бяха пропищели от набезите на децата върху селския Хоремаг.

И още от констатираните нередности - липсват здравни кабинети, често в интернатите се настаняват деца с тежки психически проблеми, учебният процес е силно неглижиран. И в 21 век в институциите живеят деца без да имат едно шкафче, дори без собствени дрехи. Констатации, констатации... очакват се действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа между две коли на Е 79
Тежка катастрофа между две коли на Е 79
Какви са правилата за охрана на политиците
Какви са правилата за охрана на политиците