Пожар в мина за калиев карбонат в Урал. Руски спасителни екипи откриха телата на девет строителни работници. Жертвите се водеха изчезнали след като бяха хванати в капан от гъст дим в подземна секция в процес на изграждане. На повърхността вече са извадени останките на всички загинали.

Деветте тела бяха открити на дълбочина 360 м в мината Соликамск в Пермския край. При появата на дима под земята са работили общо 17 души, осем от тях са успели да излязат невредими.

Властите отрекоха версия за взрив и уточниха, че са горели монтажна пяна и строителни отпадъци. Загиналите са работили за външен изпълнител.

Андрей Максимов- ръководител на строителна компания "УС-30": Работим със семействата на жертвите. Разбира се, ще покрием разходите по погребенията на нашите работници.

Президентът Путин е разпоредил отпускането на максимална помощ на роднините и изясняване причините за трагедията. Задържани са четирима представители на строителната фирма. Разследва се евентуално нарушение на мерките за сигурност.

Собственик на мината е руската компания "Уралкалий" - един от най-големите производители на калиев карбонат в света. Тя притежава общо пет мини и седем преработвателни завода.

От години руската минна промишленост е жертва на аварии. През август миналата година 8 души изчезнаха при наводнение в мина за диаманти в Сибир. Собственикът прекрати издирването след спасителна операция, продължила три седмици.

Осем миньори починаха в мина в Русия

Осем миньори починаха в мина в Русия

Спасители са открили телата на осем души в мина в град Соликамск, на около 1500 километра североизточно от Москва, където се случи авария снощи, съобщ...