Девненци вече могат да проверят какъв въздух дишат в момента, след като данните от автоматичната измервателна станция „Изворите“ са част от официалния сайт на общината. Това е поредна стъпка в битката на Община Девня гражданите ѝ да получават навреме информация за проблеми със замърсяванията и да предприемат мерки за защита на здравето си.

Девня

Данните са достъпни по всяко време в секцията „Качество на атмосферния въздух“. Измервателната станция следи съдържанието на фини прахови частици и химически съединения и дава информация за слънчевата радиация, вятъра, температурата и влажността на въздуха. Има възможност да се проверят данни за предишни дни. Така става ясно, че преди седмица, например, праховите частици 20 часа са били над нормата. Причината още не е известна и тъкмо затова от Общината настояват станцията да се премести в квартал „Повеляново“.

Свилен Шитов, кмет на Община Девня:
„Община Девня, както добре знаем, се бори дълги години, не само откакто аз съм кмет да преместим или да позиционираме измервателната станция в непосредствена близост до промишления комплекс, но държавата не е предприела такива действия.“

Общината работи заедно с държавната екоинспекция и с представителите на индустриалните гиганти в Девня за чистотата на въздуха, гражданите също могат да помогнат.

Свилен Шитов, кмет на Община Девня:
„Могат да подават денонощно сигнали, с които ние да можем да уведомим съответните органи.“

Досега девненци се информираха със закъснение кога какви замърсявания е имало в града. Сега при проблеми те ще могат да реагират веднага, но за да бъде информацията наистина бърза и по-достоверна, необходимо е данните да се засичат по-близо до заводите, затова от Общината ще продължат да настояват за преместване на измервателната станция.