НОВИНИ

Девненци следят в реално време качеството на въздуха в града

Девненци вече могат да проверят какъв въздух дишат в момента, след като данните от автоматичната измервателна станция „Изворите“ са част от официалния сайт на общината. Това е поредна стъпка в битката на Община Девня гражданите ѝ да получават навреме информация за проблеми със замърсяванията и да предприемат мерки за защита на здравето си.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мариана Малева
19:45, 13.10.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Данните са достъпни по всяко време в секцията „Качество на атмосферния въздух“. Измервателната станция следи съдържанието на фини прахови частици и химически съединения и дава информация за слънчевата радиация, вятъра, температурата и влажността на въздуха. Има възможност да се проверят данни за предишни дни. Така става ясно, че преди седмица, например, праховите частици 20 часа са били над нормата. Причината още не е известна и тъкмо затова от Общината настояват станцията да се премести в квартал „Повеляново“.

Свилен Шитов, кмет на Община Девня:
„Община Девня, както добре знаем, се бори дълги години, не само откакто аз съм кмет да преместим или да позиционираме измервателната станция в непосредствена близост до промишления комплекс, но държавата не е предприела такива действия.“

Общината работи заедно с държавната екоинспекция и с представителите на индустриалните гиганти в Девня за чистотата на въздуха, гражданите също могат да помогнат.

Свилен Шитов, кмет на Община Девня:
„Могат да подават денонощно сигнали, с които ние да можем да уведомим съответните органи.“

Досега девненци се информираха със закъснение кога какви замърсявания е имало в града. Сега при проблеми те ще могат да реагират веднага, но за да бъде информацията наистина бърза и по-достоверна, необходимо е данните да се засичат по-близо до заводите, затова от Общината ще продължат да настояват за преместване на измервателната станция.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Галинка Павлова: Липсва контрол върху бюджета за здравеопазване
Д-р Галинка Павлова: Липсва контрол върху бюджета за здравеопазване
Висока оценка на ЕК за подготовката на българското председателство на ЕС
Висока оценка на ЕК за подготовката на българското председателство на ЕС