НОВИНИ

Действията на военните срещу Мугабе са законни, постанови съдът в Зимбабве

Зимбабвийският Висш съд постанови, че действията на военните, довели до оставката на президента Робърт Мугабе, са законни - важно решение за военните, които се стремят да покажат, че действията им не представляват преврат, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
11:40, 25.11.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света
действията военните мугабе законни постанови съдът зимбабве

Главният съдия на Висшия съд Джордж Чивеше заяви вчера, че действията на военните, които са се „намесили, за да спрат изземването“ на конституционните функции на Мугабе „от лица от неговото обкръжение“, са „конституционно допустими и законни“.

Военните се намесиха преди близо две седмици, след като Мугабе уволни вицепрезидента Емерсън Мнангагва и след опасения, че 91-годишната крайно непопулярна съпруга на Мугабе се готви да вземе властта. Според съдията действията на военните са гарантирали, че „неизбрани лица няма да упражняват изпълнителни функции“ - явен намек за бившата първа дама Грейс Мугабе. Отделно съдията заяви, че уволнението на Мнанангва като вицепрезидент е било незаконно.

Решенията бяха бързо бяха разкритикувани от експерти по право и правозащитници като опасен прецедент, насърчаващ военните да се намесват отново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабна антитерористична операция след атентата в Египет
Мащабна антитерористична операция след атентата в Египет
Глоби до 200 лева за каруци в центъра на Благоевград
Глоби до 200 лева за каруци в центъра на Благоевград