Британският премиер Дейвид Камерън подаде оставка. Той обяви, че ще се оттегли до октомври, защото след като страната гласува за излизане от ЕС, тя има нужда от ново ръководство, предадоха Би Би Си и ДПА.

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания: 33 милиона души дадоха своя глас. Британският народ гласува за напускане на ЕС и тяхната воля трябва да бъде зачетена. Поздравявам всички, които бяха на моя страна в този въпрос, които пренебрегваха различията между партиите, които изразиха това, в което вярваха като национален интерес. Нека обаче да поздравя и тези, които гласуваха за напускане на страната от ЕС заради това, че тяхната страстна кампания беше доведена до край.

Това не е решение, което беше взето много лекомислено. Най-малкото, защото бяха казани много неща, толкова много организации говореха за значението на това решение. Така че няма никакво съмнение относно постигнатият резултат. Из целия свят хората гледаха какъв избор направи Великобритания. Искам да ви уверя, че има пазари, за които икономиката на Великобритания е изключително силна. Искам да уверя, че няма да има промяна за европейските граждани, които живеят в нашата страна, както и британците, които живеят в Европа. Хората ще могат да пътуват свободно. Стоките ще могат да се продават по същи начин. Сега трябва да се подготвим обаче за преговори с ЕС, което трябва да въвлече пълната ангажираност на правителствата на Шотландия, Уелс и Англия, за да бъде подсигурено, че всички части на нашето кралство са защитени.

Но се изисква от друга страна едно ръководство, което да е силно и решено. Много съм горд, че съм премиер на тази страна в течение на 6 години. Смятам, че сме направили големи крачки в сравнение с миналото. Смятам обаче, че Великобритания е по-силна в рамките на Европейския съюз. С тази вяра настоявах за провеждането на референдума. Но британският народ направи много важно решение - да поеме по различен път. Аз смятам, че народът има нужда от ново ръководство, което ще го поведе по този път.

Вижте пълното изявление на Дейвид Камерън във видеото.