НОВИНИ

Диамантът "Розова звезда" беше купен за 71,2 милиона долара

Британската аукционна къща "Сотбис" продаде за рекордните 71,2 милиона долара диаманта "Розова звезда", като купувач се оказа китайският ювелирен гигант "Чой Тай Фук", предадоха световните агенции. За скъпоценния камък наддавали трима клиенти, преди най-голямата оферта да бъде предложена от споменатата бижутерна компания със седалище в Хонконг.

bnt avatar logo
от БТА
21:19, 04.04.2017
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Според "Сотбис" "Розова звезда" e стана. най-скъпият скъпоценен камък, продаден някога на търг. Това е и най-скъпият в историята лот, реализиран някога в Азия. Наддаванията започнаха със стартова цена от 51,6 милиона долара и продължиха около шест минути. Името на купувача не стана известно.

Предишният рекорд за най-скъп диамант принадлежеше на камъка "Син Опенхаймер", кръстен на собственика си Филип Опенхаймер, който е внук на основателя на компанията "Де Беерс" Ърнест Опенхаймер. Диамантът е 14,62-каратов и бе купен за 57,6 милиона щатски долара на търг на "Кристис" в Женева през май 2016 г. от неизвестен частен колекционер.

59,6-каратовият "Розова звезда" е с размер на яйце на пъдпъдък. Той първоначално бил открит в мина от компанията "Де Беерс" като нешлифован 132,5-каратов диамант, преди да бъде шлифован. Неговата обработка в компанията "Щайнмец даймъндс" е продължила 12 месеца и първоначално той се е казвал "Розов Щайнмец".

С изключителните си размери и наситения си цвят този скъпоценен камък превъзхожда всеки друг известен розов диамант в историята, отбелязаха от тръжната къща. "Розова звезда" за пръв път е бил представен на широката публика на церемонията по откриването на състезанията от Формула 1 за Голямата награда на Монако през 2003 година. Тогава той украсяваше врата на датския супермодел Хелена Кристенсен. След това, през 2007 година, той бе продаден на неизвестен частен колекционер и бе преименуван на "Розова звезда".

През 2013 година този възхитителен камък беше представен на аукцион в Женева. Тогава той бе продаден за 83,2 милиона долара. Победител в търга стана американският бижутер Айзък Улф, но през февруари 2014 г. стана ясно, че купувачът няма пари да заплати за камъка и диамантът бе върнат отново на търг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нели Фуртадо преустановява музикалната си кариера
Нели Фуртадо преустановява музикалната си кариера
Делото за укрепването на един от изгорелите тютюневи складове не тръгна
Делото за укрепването на един от изгорелите тютюневи складове не тръгна