"Имаме над 10 000 жалби от граждани, над 23 000 души са минали през приемната, обадили са се по телефона", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" националният омбудсман Диана Ковачева. Тя обясни, че пътува из страната и се опитва да бъде близо до хората.

Безводието в Перник

Ковачева каза, че в петък е изпратила препоръка до министъра на регионалното развитие с настояване в кратки срокове да станат решенията за алтернативно водно осигуряване и също така гражданите да бъдат ежедневно информирани за мерките, които се вземат.

Още през месец октомври тя е сезирала КЕВР и Министерството на околната среда и водите. Тя е напомнила на министъра, че в цялата страна има проблем с лошото качество на водата. По нейно мнение е необходима промяна в Наредба №4, защото в момента няма процедура, ако от чешмата ви потече кмръсна вода, да се площа по-ниска цена.

Диана Ковачева: Цената на водата трябва да бъде социално поносима, но в същото време качеството й трябва да бъде добро.

Липсата на ефективност на ВиК дружествата и надвишаването на лимитите са сред причините за кризата в Перник, каза омбудсманът.

Перник преминава на по-строг воден режим от другата седмица

Перник преминава на по-строг воден режим от другата седмица

От другата седмица Перник преминава на по-строг воден режим. Това обяви кметът на града преди днешния пленум на БСП. Според разчетите до момента, режи...

Мръсният въздух в София

В последната година и половина в институцията са направили шест дискусии по темата за мръсния въздух в столицата. Предстои още една през януари.

Диана Ковачева: На първо място е важно гражданите да бъдат информирани тогава, когато въздухът е замърсен. Също така е важно и временните мерки, които съдът определи да бъдат спазвани и да се мият по-често улиците.

Важно е да има контрол, но е важно и гражданите да са съвестни и да не горят боклуци, каза Ковачева.

Над 8500 българи са починали през 2018 г. заради мръсен въздух

Над 8500 българи са починали през 2018 г. заради мръсен въздух

С 36% е намалял броят на превишенията на фини прахови частици в столицата за първите 6 месеца на годината в сравнение с 2018 г. Това заяви заместник-к...

Въвеждането на системата "Бонус-Малус"

Омбудсманът е на мнение, че има несправедливост при въвеждането на "Бонус-Малус". Изпратена е препоръка до Комисията по финансов надзор. Срокът за обсъждане е удължен.

Диана Ковачева: При тези условия нарушенията, които извършват, ще влизат в тяхното досие.

Това, което е притеснило Ковачева, е фактът, че като че ли добросъвестните водачи не са достатъчно стимулирани.

Отлагат въвеждането на системата "бонус-малус"

Отлагат въвеждането на системата "бонус-малус"

Поредно отлагане на системата "Бонус-малус" за застраховката "Гражданска отговорност". Днес от Комисията за финансов надзор, която е водеща при подгот...

Насилието над жени

Ковачева смята за добри законодателните промени, но е важно да бъдат направени и още промени по отношение на насилието над жени.

Диана Ковачева: Над две жени на месец губят живота си в резултат на домашно насилие.

Няма достатъчно кризисни центрове у нас. Според Ковачева те би следвало да са поне 28.

Мирно шествие в София по повод Международния ден за борба с насилието над жени

Мирно шествие в София по повод Международния ден за борба с насилието над жени

Шествие по повод Международния ден за борба с насилието над жени започва в 18:30 ч в центъра на София.Вижте повече подробности в прякото включване на...