НОВИНИ

Заместник-председателят на бюджетна комисия: Имаме осветляване на бизнеса

Бюджетът върви изключително добре като изпълнение, няма нужда от актуализация. Българският бизнес е станал доста по-съзнателен, приходите от данъци бележат ръст, имаме осветляване, а това се дължи и на добрата работа на приходни агенции, има ръст над 14% над осигурителните вноски. Това заяви в "Още от деня" Диана Йорданова, зам.-председател на бюджетната комисия. "Имаме достатъчно добър фискален резерв - 11.6 млрд. лв. Показателите са добри и всичко това показва, че не само,че няма нужда от актуализация, но и ще вървим към балансиран бюджет.

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 26.09.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Диана Йорданова - зам.-председател на бюджетната комисия: Стандартът е наша цел, не само в този мандат, но и в предишните два. Като финансист аз вярвам само на цифрите, а те са красноречиви. От началото на година имаме 11% ръст на доходите. Ако направим по-дълъг анализ, в последните години има два пъти увеличение на БВП , а минималната работна заплата е скочила над 3 пъти, което означава, че цялата макроикономическа стабилност, за която сме се стремили, най-накрая започва да се усеща от всеки един човек.

В студиото на БНТ зам.председателят на бюджетната комисия заяви, че във ВИК сектора за подмяна на ВИК инфраструктура имат едно огромно предизвикателство новите ВИК асоциации да разходват и по думите ѝ ние да почувстваме подобрение в начина си на живот с около 1 млрд. и половина лева.

Диана Йорданова каза още, че освен социален ефект програмата за енергийна ефективност, осигурява работа на стотици фирми.

Диана Йорданова - зам.-председател на бюджетната комисия: Тези фирми наемат не един и двама хора. Това е с наше финансиране, не европейска програма, което обаче има невероятен ефект, не напразно говорим за 5% безработица.

Относно намаляване на хората в администрацията тя каза, че реформата, която предстои, е стъпка в правилната посока и на тези хора ще бъде предложена преквалификация на терен. По темата за пенсиите зам.председателят каза, че вървим в правилната посока според проучването на Алфа рисърч.


;

Йорданова допълни, че освен второто увеличение на минималните пенсии, което предстои на 1 октомври, останалите също ще претърпят увеличение. "За следващата година това, което към момента бюджетът има възможност да предостави, ще бъде два пъти повече от т.нар. швейцарско правило."

По темата за туризма Йорданова изрази несъгласието си с внасяме на кадри отвън.

Диана Йорданова - зам.-председател на бюджетната комисия: Имаме достатъчно подготвени млади хора. Най-накрая бизнесът трябва да разбере, че ,ако желае ,качествена работна ръка, трябва да започне да заплаща адекватно, т.е да започне поетапно увеличение на работните заплати.

Тя каза, че не напразно предстои реформа при инвалидните пенсии и работна група заседава сериозно в тази посока.

Диана Йорданова - зам.-председател на бюджетната комисия: Ресурсът,който държавата отделя, е към 1.8 млрд. лева. Използва се доказан европейски опит, защото не е нормално хора с трайна нетрудоспособност да се налага да се явяват няколко пъти в година на ТЕЛК комисии и не е нормално цели села да бъда с инвалидни пенсии от съвсем мънички деца.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученическата спортна школа в Русе приема деца
Ученическата спортна школа в Русе приема деца
ВСС гласува оставката на Калоян Топалов
ВСС гласува оставката на Калоян Топалов