Предпазната дига на река Дунав между русенските села Бръшлен и Сандрово се руши. При високи води има опасност от наводнение. Една от причините за лошото състояние на 20-километровата дига са тежкотоварните автомобили на дърводобивни фирми, които минават през нея. Институциите настояват за законови промени, за да се упражнява по-строг контрол.

В района на село Ряхово две фирми секат дърва и често тежките им камиони преминават през дигата, въпреки забраната.

Георги Атанасов - кмет на с. Ряхово: Ние бием тревога всяка година, тъй като фирмите, които добиват дърва разрушават дигата.

Комисията от представители на различни институции, която провери дигата, ще иска законови промени, за да се контролира маршрута на камионите.

Галин Григоров - областен управител на област Русе: Държавно горско стопанство би трябвало да има правомощията да упражнява този контрол, който го няма в момента.

Не по-малък е проблемът с пробойните в предпазния насип. Дигата е издълбана от язовци и лисици.

Георги Атанасов - кмет на с. Ряхово: „Има такива дупки по дигата, които при високи води, ако не се констатира къде са, може да тръгне и да наводни селото.

А жителите на Ряхово живеят в постоянен страх, защото са преживели не е едно и две наводнения.

Веселин Паунов: Може да бъде залято навсякъде - къщи в ниските места.

За да се запълнят отворите по дигата, е необходимо първо да се премахне високата растителност. От Напоителни системи обаче са почистили едва 2 км, защото нямат пари. За да се реши проблемът, комисията ще поиска допълнително финансиране от държавата.