НОВИНИ

Дигитален детокс - алтернатива на технологичните зависимости

Все повече хора живеят чрез смартфоните и таблетите си. А технологичната зависимост се превръща във все по-голям проблем, който оказва пагубно влияние върху здравето. Решението се нарича дигитална детоксикация.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:59, 20.08.2018
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Словосъчетанието дигитална детоксикация е вписано в речника "Оксфорд" още през 2013 г. и означава времето, в което човек се въздържа от използването на мобилни устройства. През последните години то е все по-малко. Това налага и появата на клиники за лечение на технологични зависимости. Предполага се, че засегнатите от тях са между един и шест процента.

Ричард Греъм, психиатър: Хората не спят достатъчно, заради светлината от екраните. А прекомерното използване на социалните мрежи или игрите увеличават риска от депресия и тревожност.

Повече от 20 години Таня Гудин работи в областта на технологиите. Осъзнава, че прекарва твърде много време пред екрана. Сменя посоката - сега ръководи проекта "Време да се изключим" и организира офлайн почивки. Провеждат се 3-4 пъти годишно, като пакетите са седмични или само за почивните дни. Таблети, смартфони, четци - всичко се предава в началото на почивката и се получава в края ѝ. През това време хората се занимават с тривиални неща като говорене помежду си, игри, разходки на чист въздух.

Таня Гудин, автор на проекта "Време да се изключим": Не е случайно, че големи хотелски вериги вече предлагат среда за дигитална детоксикация. Мисля, че хората искат да плащат за спокойствие, искат да си платят, за да бъдат офлайн.

Вече има и държави, като Франция, например, за които справянето с технологичните зависимости е държавна политика. През 2017 г. в страната беше приет закон, който на практика забранява служебните имейли извън работно време, а от септември учениците няма да могат да ползват телефоните си на територията на учебните заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близко съжителство между бенгалски фикус и жилищна сграда в Китай
Близко съжителство между бенгалски фикус и жилищна сграда в Китай
Започна разчистването на автомобили от паркинга до Националния стадион
Започна разчистването на автомобили от паркинга до Националния стадион