Все повече хора живеят чрез смартфоните и таблетите си. А технологичната зависимост се превръща във все по-голям проблем, който оказва пагубно влияние върху здравето. Решението се нарича дигитална детоксикация.

Словосъчетанието дигитална детоксикация е вписано в речника "Оксфорд" още през 2013 г. и означава времето, в което човек се въздържа от използването на мобилни устройства. През последните години то е все по-малко. Това налага и появата на клиники за лечение на технологични зависимости. Предполага се, че засегнатите от тях са между един и шест процента.

Ричард Греъм, психиатър: Хората не спят достатъчно, заради светлината от екраните. А прекомерното използване на социалните мрежи или игрите увеличават риска от депресия и тревожност.

Повече от 20 години Таня Гудин работи в областта на технологиите. Осъзнава, че прекарва твърде много време пред екрана. Сменя посоката - сега ръководи проекта "Време да се изключим" и организира офлайн почивки. Провеждат се 3-4 пъти годишно, като пакетите са седмични или само за почивните дни. Таблети, смартфони, четци - всичко се предава в началото на почивката и се получава в края ѝ. През това време хората се занимават с тривиални неща като говорене помежду си, игри, разходки на чист въздух.

Таня Гудин, автор на проекта "Време да се изключим": Не е случайно, че големи хотелски вериги вече предлагат среда за дигитална детоксикация. Мисля, че хората искат да плащат за спокойствие, искат да си платят, за да бъдат офлайн.

Вече има и държави, като Франция, например, за които справянето с технологичните зависимости е държавна политика. През 2017 г. в страната беше приет закон, който на практика забранява служебните имейли извън работно време, а от септември учениците няма да могат да ползват телефоните си на територията на учебните заведения.