НОВИНИ

Дигитализацията на образованието: Отпускат 7 млн. лв. за интернет в 700 училища

7 млн. лева допълнително ще отпусне правителството за интернет в още 700 училища на страната. Това каза днес просветният министър Красимир Вълчев. До началото на следващата година всички български училища трябва да имат Wi-Fi. Днес под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел се проведе кръгла маса, на която бяха поставени проблемите свързани с дигиталното образование.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:00, 04.10.2018
Чете се за: 00:49 мин.
Още

В момента 1100 училища в страната имат интернет, каза на форума министър Вълчев и обеща още средства в близките дни.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ще финансираме още 700 и ще останат още 600, които до средата на следващата година, края на тази и началото на следващата се надявам да осигурим финансиране за последната една четвърт от училищата.

Министърът припомни, че е въведен предмет " Компютърно моделиране" в 3 клас, а гимназистите се обучават по специална програма за приложни програмисти.Той каза, че голямата цел е учениците е не само да ползват компютрите, но и самите те да създават програми.Затова са отделени 25 млн. лева за " Компютърно моделиране " още от първи клас.

Мария Габриел, еврокомисар по цифровизацията: Опитът показва,че добрата цифрова стратегия включва обучение на основни цифрови способности на ниво начално училище, че дори и по-рано.

Тъй като покрай електронночетимите учебници вече върви спорът дали е полезно децата в начален курс да учат с таблети, министърът добави, че там, където децата ги използват имат по- добри резултати. Колкото до учителите- те подкрепят дигитализацията, но призоваха да се търси баланса и сигурността.

Венелина Николова, директор на 125-то СУ: Смятам, че от една страна технологиите помагат, но пък от друга страна лишават децата от взаимоотношенията помежду си.
Вили Стойчева, директор на 18-то СУ: Тази дигитална среда наистина се нуждае от киберзащита и това е трудно управляем процес.

И двете училища в момента търсят начин как да предпазят децата си от нежелано съдържание в интернет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националното следствие започва разследването на катастрофата в село Търнак
Националното следствие започва разследването на катастрофата в село Търнак
Каракачанов: Комисията за изтребителите трябва да излезе с оценка до 14 дни
Каракачанов: Комисията за изтребителите трябва да излезе с оценка до 14 дни