НОВИНИ

Шефът на НСлС Евгени Диков разкри три заблуди относно т.нар. "шпицкоманди"

Може да се търси някакъв паралел между здравната и съдебната реформа, макар че ми е чудно да се приеме, че има някаква опозиция срещу провеждането на съдебната реформа. Смятам, че цялото общество, всички магистрати, независимо дали са съдии, прокурори, следователи са убедени, че това трябва да стане. Това заяви в предаването "Още от деня" заместник-главният прокурор и директор на НСлС Евгени Диков. По думите му, трябва да се даде някакъв тласък, някаква бързина към тази реформа. "Обсъждаме ключови закони в продължение на години, връщаме се, лутаме се - просто това нещо трябва да приключи по-бързо.

шефът нслс евгени диков разкри три заблуди относно тнар шпицкоманди
bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 11.03.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Относно т. нар. "шпицкоманди" в прокуратурата, Евгени Диков разкри три заблуди, които се опитват да се натрапят в последно време:

  • Първо - за "шпицкомандите", в периода 2008-2009 г. като прокурор в Касационна прокуратура бях в един от екипите, които разследваха организираната престъпност преди да бъде създадена специализираната прокуратура и специализирания наказателен съд. Там участваха прокурор от първата инстанция, било то от СГП или СРП, разследващите полицаи и следователи и оперативни работници от ДАНС и от ГДБОП, като целия екип се ръководеше от прокурор от ВКП. Нямаше случайно разпределение при тези екипи, просто със заповед на главния прокурор се определяше състава на екипа и делата, по които ще работи. Ако на това може да се каже "шпицкоманда"... През 2013 г. по препоръка на ЕС към градска прокуратура беше направено едно звено за разследване на престъпления, извършени от магистрати. По същия начин - екип от наблюдаващ прокурор, следовател и оперативни работници от ДАНС и МВР. Това звено прерасна в това, което спроде Бойко Атанасов е "шпицкоманда" в момента в столичното следствие, сектора, който работи по корупцията във високите етажи на властта.
  • Второ - за случайното разпределение на делата, за което се твърди, че го няма фиксирано в Закона за съдебната власт. Наистина в закона по отношение на НСлС много ясно е записано, че се работи в специализирани отдели за разследване и по отношение ан ВАС и ВКС, че се създават отделни колегии.
  • И третият аргумент - за т. нар. изчезнали документи. По делото КТБ работи един доста сериозен екип от прокурори от градска прокуратура и наблюдаващи прокурори от касационна прокуратура. Така, че много трудно може някакъв документ, който е бил в наличност, в последствие да изчезне и някой да не разбере това.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутати от ДПС са на посещение в Турция
Депутати от ДПС са на посещение в Турция
България праща хуманитарна помощ за мигрантите на гръцко-македонската граница
България праща хуманитарна помощ за мигрантите на гръцко-македонската граница