НОВИНИ

Дилма Русеф беше отстранена окончателно от президентския пост

Дилма Русеф вече не е президент на Бразилия. След сериозен дебат, с 61 гласа "за" и 20 "против", Сенатът я отстрани от длъжност. Така до изборите през 2018 г., начело на страната ще остане Мишел Темер. Адвокатът на Русеф обаче съобщи, че решението на Сената ще бъде обжалвано. Заради развитието на казуса, Венецуела обяви, че замразява отношенията си с Бразилия и оттегля посланика си.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:42, 31.08.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:47 мин.
По света
дилма русеф беше отстранена окончателно президентския пост

Два дни и ожесточени дебати доведоха до съдбоносното решение. Вотът се обръща в последния момент - преди последното прекъсване на заседанието, везните клонят в полза на оставането ѝ. Политическите ѝ противници обаче все пак печелят.

Процесът срещу Дилма Русеф беше дълъг и заплетен. Обвиненията срещу нея бяха повдигнати още през 2015 година. Данъчни измами и манипулация на държавния бюджет се оказаха причина за свалянето ѝ от поста. Твърди се, че именно тези машинации са допринесли за преизбирането ѝ през 2014 година.

През май тази година Русеф беше временно отстранена от длъжност за 180 дни. Последва и шумен процес срещу двама действащи министри по обвинения за корупция в петролната компания Петробрас. Временно изпълняващият длъжността президент - Мишел Темер обаче не се ползва с одобрението на всички бразилци. Новината за окончателното отстраняване на Русеф от власт предизвика светкавични реакции сред нейните поддръжници.

Свалянето на Русеф от власт става след 13 години управление на лявата Работническа партия. В този период 30 милиона бразилци бяха "извадени" над прага на бедността. А самата Дилма не успя да бъде част от една от най-големите си каузи - Олимпиадата в Рио.

Сенатът реши да отстрани Дилма от президентския пост, но не ѝ забранява да заема държавни позиции през следващите 8 години. Което на практика означава, че тя би могла отново да се кандидатира на президентските избори през 2018 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнената стихия в Сакар бушува 30 часа
Огнената стихия в Сакар бушува 30 часа
Удължиха срока за експлоатация на кораб “Академик”
Удължиха срока за експлоатация на кораб “Академик”