НОВИНИ

Дим или мъгла предизвикаха верижната катастрофа на АМ "Тракия"?

Истински кошмар преживяха много хора при невиждани от години две верижни катастрофи в двете платна на автомагистрала "Тракия" рано тази сутрин. Над 40 превозни средства се удариха и за часове затвориха двукилометров участък и в двете посоки на магистралата в района на Ихтиман. Десетки хора пострадаха, за щастие няма жертви. Причината - гъста мъгла, самозапалило се сметище и несъобразена скорост.

bnt avatar logo
от Екип на "По света у нас"
17:25, 05.07.2017
Чете се за: 03:41 мин.
У нас

Над 30 са пострадалите. Те са настанени в 5 столични болници. двама мъже и две жени са с опасност за живота. Сред ранените има и деца.

Двама мъже на 45 и 50 години са с с опасност за живота. Те са настанени в болница "Света Анна" с тежки шийни травми. Там са откарани още 13 души. Сред тях има и 4 деца, 2 от които са от Сърбия и са с лицево-челюстни травми. Другите две деца са с комоцио и травма на бедрото, опасност за живота им няма. Останалите пациенти са настанени за лечение в различни отделения на болницата.

В спешното отделение на ИСУЛ са приети четирима души с единични и множествени травми. В "Токуда" са приети двама души с фрактури, а в "Софиямед" е оказана помощ на мъж и жена със счупване на подбедрицата и шийна травма. В "Пирогов" са приети четирима души. Сред тях дете на 2 години и 16-годишната му майка. Детето е с мозъчно сътресение. Две жени на 67 и 80 години са с по-тежки травми и с опасност за живота.

5:57 ч. сутринта постъпва първият сигнал за първата катастрофа. В рамките на минути се обаждат втори и трети пострадал в сблъсъци на магистрала "Тракия". В 6:30 ч. временно е ограничено движението в посока Бургас. (графика 4) 7:29 движението вече е ограничено и в двете посоки. Така за около час над 40 автомобила, бусове, камиони, автобуси се врязват един в друг и всичко това в разстоянието от 45-ти до 47-ми километър на магистрала "Тракия".

Николай Николов - шофьор: В 7 без 15 ми е спрял часовника, значи тогава е станало. Сега не може при тази мъгла да караш със 120 км. в час. Явно може, тъй като хората караха и даже горе, където е станала катастрофата, разбрах, че са се гонили.

Веднага на мястото на инцидента пристигнаха полиция, пожарна и директорът на Агенция "Пътна инфраструктура", за да се изяснят причините за инцидента.

Младен Маринов - главен секретар на МВР: Основната причина е намалената видимост, следствие на гъста мъгла в района. Проверява се и версията за задименост от наблизо горящото сметище. Колегите в момента извършват проверка на сметището. Най-вероятно в намалената видимост причината е несъобразена скорост, неспазване на дистанция.
инж. Дончо Атанасов - председател на УС на АПИ: Причината е самозапалването на сметището на град Ихтиман. Розата на ветровете била в обратна посока. В един хубав момент се обръща обратно и буквално за минути магистралата остава задимена с нулева видимост.
гл. комисар Николай Николов - директор на "Главна дирекция пожарна безопасност": Вероятно димът, който е от сметището също е спомогнал. Най-малко остави усещането миризмата, че и той има намеса. По-скоро не е така. Дрона, който пуснахме отгоре и облетя показва, че от съседното село Мирково ако не се лъжа, от там идва мъглата.

От Националния институт по метеорология и хидрология коментираха, че за този период на годината мъглата не е характерна.

А зад всеки автомобил стои човешка история.

Вие къде бяхте?

Маргарита Савова: В черната кола, която е пострадала. Беше почти спрял зад автобуса. Отзад я блъсна една кола, уцели автобуса, оттам я блъсна тая кола. Изобщо бях изпаднала в безсъзнание за малко.
Христо Вангелов: Страшно, ама това е положението. Имаше страшна мъгла, малко време за реакция. В последния момент спирачки обаче пътя беше мокър и аз спрях в белия бус и зад мен тия двете коли.

Григор и семейството му в момента живеят втори живот. Разминали се на косъм от смъртта.

Григор: Карах с 80-90 километра. Този тир беше спрял и се нанесох в него. И слизам от колата - бяхме със сестра ми, зет ми и едно малко дете на пет години. Слизаме от колата и след една минута тая кола се удря в нас. Ако не бяхме слезли щяхме да сме мъртви всичките. Късмет голям, да се благодарим на БОГ, че сме живи.

Двукилометровият участък от магистралата остана затворен за часове. Движението беше отклонено по обходен маршрут през Ихтиман до пътен възел Мирково и обратно. Колони от автомобили се образуваха и в двете платна на алтернативния маршрут. Наложи се да се изчакват, за да могат да продължат. А разчистването на магистралата и описа на щетите от криминалисти продължи.

В 11 часа движението по АМ "Тракия" в посока София при Ихтиман е пренасочено в платното за Бургас.

инж. Дончо Атанасов - АПИ: Освобождаваме магистралата, завършват огледите, почистваме, монтираме обратно мантинелите, които сега сме изрязали, за да отворим прозорец на автомагистралата.

Междувременно на място пристигна и окръжният прокурор.

Наталия Николова - окръжен прокурор на Софийска окръжна прокуратура: До настоящия момент е започнало едно досъдебно производство за причинена телесна повреда на едно лице за пътно-транспортното произшествие, което е станало в посока към Пловдив. С втория оглед започва второ досъдебно производство за причинени телесни повреди на повече от едно лица по непредпазливост за ПТО-то в посока София.
;

Една от версиите за верижната катастрофа е, че димът от запаленото ихтиманско сметище е допринесъл за намалената видимост. Наша зрителка ни сигнализира, че още от средата на миналата седмица е сигнализирала за огромните кълба дим, които се носят от сметището, но никой не е реагирал. Институциите обаче отричат, че това е причината за катастрофата и се придържат към версията за намалена видимост заради мъгла.

Снежана Младенова подава сигнал за горящото сметище още в четвъртък, но институциите не предприемат мерки.

Имаше много дим, времето беше горещо и като спря да духа вятъра независимо от къде тоя дим лягаше и на магистралата и в цялото поле и си седи там и аз за това реших , че трябва да се сигнализира.

Снежана е убедена, че причината за днешната катастрофа е именно димът от нерекултивираното сметище на магистралата до Ихтиман.

- От къде ще има мъгла в това сухо време?

"Това беше дим, само дим, дим от сметището сериозен, димна завеса".
;

От община Ихтиман реагираха на сигналите и изпратиха камиони пълни с вода, които да гасят горящото сметище.

Имам още една обиколка тук да направя и ще дойдат и другите колеги, ще ходя да напълня камиона и ще дойда.

Кметът на Ихтиман категорично отрича, че димящото сметище има общо с намалената видимост на автомагистрала Тракия.

Да, имаше проблем в неделя със сметището, беше потушен пожара, но остана да излиза пушек, който ако беше проблем този пушек неделя и понеделник нямаше да е проходима магистралата, а ако сега отидете, мъглата се вдигна още в 10 и сега видимостта е кристално ясна.

Сметището официално е затворено от октомври 2016 година, но след това не е извършена цялостната рекултивация. Ясно се вижда, че от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че са направени предписания да не се допускат самозапалвания, а на 28 юни е имало проверка, която не е установила проблеми, но ден след това сметището пак се възпламенява. Мобилната станция ще остане на мястото до пълното потушаване на пожара, а димът не е опасен за здравето на хората, информираха ни още от министерството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куче оригами в борбата срещу наркотиците
Куче оригами в борбата срещу наркотиците
Доналд Тръмп пристига в Полша
Доналд Тръмп пристига в Полша