Може да има касиране на изборите, понеже няма да е спазен Изборният кодекс, ако няма машина във всяка една секция, каза Димитър Делчев от Реформаторския блок.

ВАС разпореди машинно гласуване да има навсякъде

ВАС разпореди машинно гласуване да има навсякъде

Върховният административен съд отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот. Това съобщиха от съда. Решен...

В Изборния кодекс от 2014 ясно е записано, че 2016 е последната година, в която трябва да има 500 машини за гласуване, оттам нантък трябва да са 12 000, за да бъде подсигурена машина във всяка секция и ако утре не бъде спазен кодексът, ще има основание за касиране на изборите, обясни Делчев.

Той отбеляза, че темата за машинното гласуване е повдигана от РБ още преди Нова година:

Димитър Делчев: Имахме и предложения за поетапно увеличаване на машините в секциите.

Според Делчев е по-лесно да се гласува машинно, защото се отменят всякакви манипулации с невалидни бюлетини, всякакви зачерквания и т.н.

Специалисти уверяват, че няма как да се хакне тази машина, отбеляза той:

Димитър Делчев: Машината електронно разпечатва как сме гласували, дори и хипотетично да приемем, че е хакната, разписките остават при членовете на СИК. Чрез машината се премахват преброителите, както и хората следящи дали снимаш бюлетината, също така няма как да влезете с бюлетина в джоба.

Но всеки, който не желае, ще може да си гласува обикновено, добави той.

Вижте целия разговор във видеото.