Секционните избирателни комисии за местния вот на 27 октомври вече са сформирани. Това са хората, които следят за правилността на вота и броят бюлетините в края на всеки изборен ден. Заради ранното обявяване на датата за изборите на централно ниво подготовката тече 90 вместо 60-65 дни, обясни в студиото на "Още от деня" с Димитър Димитров, член на ЦИК и експерт по избори и изборни системи.

На предишните избори се видяха проблемите, които бяха създадени от неподготвеността на членове на СИК. Димитров призна, че е имало известен проблем, свързан с работата със секционни протоколи и времето, в което е трябвало да се подготвят администраторите. Той каза, че се надява да няма подобни проблеми на предстоящите избори. В момента текат оценки на възможността да се ползва повече от една зала, за да не се повтори ситуацията от арена "Армеец" в София.

Има известно напрежение, свързано с това, че между първи и втори тур има само една седмица пауза.

Членовете на ЦИК няма да обучават този път Районните комисии през интернет, а ще се опитат да покрият територията на страната чрез лично участие. Според Димитров е важно да бъдат обучени добре комисиите, както и те да положат известно усилие.