НОВИНИ

Димитър Главчев участва в националния събор-поклонение в местността "Оборище"

Днес се прекланяме пред всеотдайността, патриотизма, куража и мъжеството на онези българи, събрали се в тази местност, за да положат клетва за вярност пред народа си, подчерта председателят на Народното събрание Димитър Главчев на националния събор-поклонение в местността "Оборище" по повод 141-та годишнина от Априлското въстание, съобщиха от НС.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:11, 02.05.2017 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
димитър главчев участва националния събор поклонение местността оборище

Ако сме запазили в сърцата си поне малко от техния възрожденски плам, себеотрицание и родолюбие, ако се водим в работата си от общия интерес, то ние – днешните депутати, можем да претендираме за правото да бъдем народни избраници, отбеляза в словото си председателят на парламента. За това е необходима отговорност пред народа ни, зрялост и воля да се търси общото, да се открива полето на съгласие, да се формулират обединителните цели, заяви още той.

Председателят на парламента отбеляза, че от Оборище тръгва най-паметният и трагичен път в нашата история – този на Априлци. По думите му оборищенци, определяни като първите български депутати, изразяват настроенията, стремленията и надеждата на цял народ, готов да направи последната стъпка в своето Възраждане – да защити правото си да има собствена държава.

Делегатите на събранието произлизат от всички съсловия, но са свързани от една цел – свободата и съдбовното решение – българите да въстанат, вземат единодушно, припомни Димитър Главчев. Те дават ясна заявка за ценностите, на които ще се гради тяхната България – свобода и права на личността, равноправие на народностите, защита на националните интереси, допълни той.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев участва в тържествата по повод 141-та годишнина от Априлското въстание. Стотици българи се събраха на събора-поклонение в историческата местност "Оборище" край Панагюрище. Честването започна с тържествен молебен-водосвет. Поднесени бяха цветя пред паметника „Оборище”. Съборът-поклонение продължава с празнична програма през целия ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ откри първия си безхартиен конгрес с дигитално шоу
КНСБ откри първия си "безхартиен" конгрес с дигитално шоу
ГДБОП разби канал за незаконен трафик на бежанци
ГДБОП разби канал за незаконен трафик на бежанци