НОВИНИ

Димитър Гочев: Конституционният съд може да не допусне въпросите от референдума

Конституционният съдия Димитър Гочев коментира сезирането на Конституционния съд от страна на президента във връзка с три от въпросите в референдума на Слави Трифонов: дали да може да се гласува дистанционно и по електронен път при провеждане на избори и референдуми, дали броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120 и дали директорите на областните дирекции на МВР и началниците на областните управления да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 27.05.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Според Гочев първият въпрос вече е решен с проведения референдум по него – не би трябвало да има повторение на играта. Затова е твърде възможно Конституционният съд да не допусне искането в тази част. Въпросът за намаляване броя на депутатите е много сложен, смята юристът. Той може да бъде решен само от Велико Народно събрание, категоричен е той.

А Законът за референдумите, по неговите думи, изключва решаването чрез референдум на въпроси от компетентността на Великото Народно събрание. Гочев очаква КС да премахне и този въпрос от референдума на Слави. По третия въпрос бившият конституционен съдия не смята, че е възможно да се копира американската система в избора на областни директори и началници на МВР.

В коментар за днешния въпрос от анкетата на предаването Гочев каза, че проблемът с качеството на работата на депутатите, не би трябвало да се решава с промяна на броя им, тъй като в посткомунистическия период Народното събрание е постоянно действащ орган и трябва добре да се прецени колко депутати са нужни спрямо обема на работата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Джамбазки: Може да се мисли за намаляване броя на депутатите
Ангел Джамбазки: Може да се мисли за намаляване броя на депутатите
Премахват изоставените коли в Благоевград
Премахват изоставените коли в Благоевград