НОВИНИ

Димитър Казаков - Нерон в Националната галерия

Националната галерия представя изложба на големия художник Димитър Казаков - Нерон. Той е едно от легендарните имена на българското изкуство, чиито творби са били обект на голям интерес от страна на публиката и колекционерите още приживе. Изложбата събира само живопис от фондовете на 13 музеи и галерии от цяла България, което се случва рядко, струва много и я прави особено ценна.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
20:16, 08.07.2016
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Димитър Казаков си отива твърде млад, преди да навърши 60 години, но дори във времето на държавния социализъм вече е известен отвъд "Желязната завеса". Благодарение на сестрата на Петър Увалиев - Дора Валие - една от най-ерудираните европейски историци на изкуството, картините му са представени в Париж, а после в Ню Йорк,Токио, Мадрид, Базел, Берлин... Художник и човек на словото - писаните му спомени и размисли са впечатляващи.

Сузана Каранфилова - куратор на изложбата: Той не се вписва в стандартната представа, той казва за себе си: "Аз съм гладиатор с остра шпага... Скромността краси глупака. Изкуството не е трапеза, на която да седнеш, да вземеш каквото ти е необходимо и да се оттеглиш. При него творческият процес е бил изцяло поглъщащ - цялото му ежедневие и целия му живот.

Прякорът му дава приятел, който веднъж казва на шега: "Имаш бретон като Нерон". Но този Нерон е роден в село Царски извор край Велико Търново и през целия си живот остава дълбоко свързан със земята и традиционната ни култура. Създава свят, в който се преплитат образи от православните икони, митове и легенди от националния фолклор. Изложбата ще остане отворена до 18 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Василев стана личност на годината в областта на медиите
Бойко Василев стана личност на годината в областта на медиите
В Кюстендил играят древната игра Хнефатафл
В Кюстендил играят древната игра "Хнефатафл "