НОВИНИ

Да се въведат работнически инспектори в предприятията, предлагат от "Подкрепа"

Въвеждане на работнически инспектори в предприятията, които да подпомогнат работата на Инспекцията по труда, предложи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Повод за коментара е разследването на БНТ, което показа мизерното заплащане и тежките условия на труд в предприятия от шивашкия сектор. Рецептата срещу експлоатацията на труд у нас според него, е създаването на здравословна бизнес среда, недопускането на предприемачи-авантюристи и сдружаване на работниците.

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 14.03.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Там, където има синдикални организации, парите и условията на труд са различни, увери в студиото на "Денят започва" Димитър Манолов. Според него, не може да се изисква само от държавата да регулира отношенията в сектора.

В момента Главната инспекция по труда разполага с 30-40 инспектори, а регистрираните предприятия в България са около 1 милион. Това прави задачата за държавен контрол непостижима, каза Манолов и предложи да се обсъди идеята за въвеждане на работнически инспектори.

Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа": Разтоварването на Инспекцията по труда и привличането на доброволни сътрудници в нейната дейност би дало един не лош резултат - въвеждането на функцията на работнически инспектори. Но съзнавам и рисковете на това дотолкова, доколкото е спорен въпроса в каква степен сме в състояние да излъчим такива компетентни лица и разбира се, другите слабости, от които се притесняваме всички - възможността на хората да се поддават на изкушение. Ако видим къде са рисковете и намерим начин тези рискове да бъдат ако не премахнати, то поне минимизирани, във всеки случай ще има някаква полза. Като говорим за това работнически инспектор не да наказва, а да констатира едни или други нарушения.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свлачище блокира пътя Асеновград - Чепеларе, движението е възстановено
Свлачище блокира пътя Асеновград - Чепеларе, движението е възстановено
Зам.-кметът на София Евгени Крусев: На бул.Дондуков ще има велосипедна алея
Зам.-кметът на София Евгени Крусев: На бул."Дондуков" ще има велосипедна алея