Нужна ли е реформа в пенсионния модел у нас и как ще бъде извършено изплащането на пенсиите от втория стълб - темите в "Още от деня" коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолова.

В началото на разговора той коментира засегнатия от водната криза в Перник завод "Стомана" и има ли заплаха за работещите там служители. По думите му, възможно е предприятието да се затвори за дълго време, ако не се намери решение за дефицита на вода.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Не мисля, че водата е неправомерно е отклонявана, защото те са си плащали тази вода. Някой не си е направил сметката.

На никого не е известно как точно ще се случва изплащането на пенсиите, как тогава да вземеш решение, като не знаеш какво те очаква, коментира Манолов относно изплащането на т.нар. втора пенсия.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": За да работи системата относително добре, трябва да се даде на хората възможност да избират дали да участват в капиталовия стълб на пенсионното осигуряване. Сега нещата са наполовина- счита се, че ако не си се отказал, значи си съгласен, това трябва да се обърне.

Общественото осигуряване губи от частните фондове, категоричен е Манолов.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": За всички тези 20 години НОИ е бил лишен от тези средства, не е могъл да оперира с тях, а сега ще трябва да изплаща по-високи пенсии. Целият този модел беше огромна грешка, още когато се въведе, само че ние тогава бяхме в експерименталното поле на Световната банка, която натресе този модел на всички нас.

Необходима е реформа и тя не е толкова трудна, убеден е Манолов.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Капиталовият стълб в момента съществува в един олигопол на частните фондове, трябва да се създаде възможност за различни форми - пенсионни спестявания, частни инвестиционни пакети и т.н.

Вижте целия разговор във видеото!

Хасан Адемов: Не е уредена фазата на изплащане на вторите пенсии

Хасан Адемов: Не е уредена фазата на изплащане на вторите пенсии

Има проблем при вторите пенсии и той е свързан първо с това, че не е уредена фазата на изплащане към днешна дата и второ, има коефициент на редукция,...