НОВИНИ

Димитър Манолов: Всеки проблем в България опира до доходите

В студиото на „Още от деня“ президентът на КТ „Подкрепа“ Дмиитър Манолов заяви, че не може минималната работна заплата да се определя спрямо сегашен момент, защото това обрича българите на вечна бедност заради изоставащите заплати. Той допълни, че всеки проблем в България е свързан с недостатъчните доходи и че ръстът на икономиката се дължи на това, че индустрията расте въпреки това поведение. Димитър Манолов заяви, че няма да бъдат предприети стачни действия, преди са стане ясен Бюджет 2018.

bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 10.10.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Димитър Манолов заяви, че разговорът за заплатите трябва да се върти около това как да се разпредели заработеното в държавата. Той припомни думите на генералния секретар на Европейската конфедерация на Профсъюзите Лука Византини, че най-големият проблем е подоходното неравенство.

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“: Най-големият ни проблем са меринджеите, които искат да им работят за пари. Това го казват и политиците, защото те някога говореха как конкурентното ни предимство са ниските заплати. Най-високите данъци са тези, които се плащат от малките заплати. След като инвеститор от запад е дошъл в Източна Европа, е редно да дава на работниците си такъв процент от това, което заработват, спрямо Западна. И западните държави си дават сметка, че така не може да продължава.
;

Той се обяви против политиката да се поощрява вносът на чужда евтина работна ръка по идеята на вицепремиера Валери Симеонов, защото така се прогонват българите.

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“: Тази идея, че винаги ще намерим някой да ни работи без пари, няма перспектива. Това е заплаха за страната, защото този, който работи евтино, ще поиска утре държавата да отглежда децата му.

По въпроса с оръжейните дружества и върнатия лиценз на „Емко“, Димитър Манолов заяви, че не бива да се взимат „пожарни“ мерки, които са без перспектива.

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“: Едно глупаво решение не се решава с глупаво решение.

Той се обяви за по-голяма намеса на държавата в някои сектори, като подчерта, че синдикалист, който се бори за капитализъм.

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“: Има сектори, където категорично трябва да има повече държава, но някои са изпуснати като военнопромишления комплекс. Той не биваше да бъде приватизиран. Държавният комплекс не позволява да функционира като не държавен, но връщане назад няма.

Димитър Манолов заяви, че увеличението на здравните осигуровки няма да реши проблемите на здравната система и че не е гарант за подобряване на здравната услуга, защото тя не е отбелязала сериозно подобрение от момента, когато е въведено здравното осигуряване. Той допълни, че моделът с клиничните пътеки е вреден и неработещ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобуси качват пътници от платното заради неправилно паркирани коли във Варна
Автобуси качват пътници от платното заради неправилно паркирани коли във Варна
Васил Денчев е носителят на голямата награда Джон Атанасов
Васил Денчев е носителят на голямата награда "Джон Атанасов"