НОВИНИ

Димитър Николов: Бургас е прекрасен град за живеене и за правене на бизнес

Бургас е прекрасен град за живеене и за правене на бизнес. Нищо не му липсва, просто инвеститорите трябва да бъдат по-смели и по-упорити. Това каза в “Денят започва” кметът на Бургас и заместник-председател на ГЕРБ Димитър Николов. По думите му, през последните години той се промени от чисто заводски град в град с много жилищни комплекси, където човек може да прекара прекрасно свободното си време край морето.

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 28.06.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Стремежът към презастрояване ни създава големи проблеми и в обмисляме по-драстични мерки за неговото ограничаване, призна той и добави, че заради бързата печалба от жилищното строителство компаниите са загърбили строителството на офис площи, които са от особено значение за града. Инвестирането в бизнес центрове, освен самото строителство и ангажирането на работна ръка в него, създава и работни места в офисите, каза Николов.

Изграждането на влакова линия от градската гара до летището ще даде алтернатива на придвижването, защото това е най-натоварената отсечка през лятото заради усилено кацане на чартърите, обясни Николов. По повод проекта за морски център кметът подчерта, че през последните години вече има няколко подобни инициативи, които са част политиката на местната власт за отварянето на Бургас към водното пространство.

Подготвен е технически проект, за облекчаване на трафика по централната улица в града, който да щади околната среда, каза Николов и допълни, че дори и без европейско финансиране, той може да бъде реализиран, защото не е толкова мащабен.

"Европейските средства помагат да се решават проблеми. В момента очакваме да стартира и оперативната програма за Черно море. На 14 юли сме поканени в Констанца, където започва първото приемане на документи. Има няколко програми, които касаят развитието на градовете, ние ще бъде изключително активни", каза Димитър Николов.

Кметът очерта като проблем намирането на работна ръка. Това лято имало заведения, които нямало да отворят, заради липсата на персонал. Общината работела в тази насока - за стимулиране на младите хора да се квалифицират.

Вижте целия разговор на Иво Никодимов с кмета на Бургас Димитър Николов в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камери дебнат за шофьори-нарушители в шуменското село Велино
Камери дебнат за шофьори-нарушители в шуменското село Велино
Димитър Желязков - Митьо Очите е транспортиран от МБАЛ-Бургас
Димитър Желязков - Митьо Очите е транспортиран от МБАЛ-Бургас