В студиото на „Още от деня“ главният президентски секретар Димитър Стоянов заяви, че няма нераглементиран достъп до класифицирана информация и че буквата на закона се спазва строго. Той напомни, че се занимава с класифицирана информация от 30 години и като началник щаб на военновъздушните сили има достатъчно опит да борави с класифицирана информация. По въпроса за избора на нов тип боен самолет той отбеляза, че решението трябва да е и експертно, и политическо, както и че управляващите целят да дискредитират президента Радев.

Главният секретар на президента категорично заяви, че Румен Радев не е участвал под никаква форма в лобизъм при процедурата за избор на нов тип боен самолет за българските ВВС. Като доказателство той посочва доклад на Румен Радев, тогава заместник-командир на ВВС, в който се посочва, че изтребителят с най-добри качества е „Юрофайтър“, но трябва да се проведат консултации с всички участници в конкурса.

Димитър Стоянов заяви, че се подбират тенденциозно документи и се изпускат истини, за да се злепостави личността на президента.

Димитър Стоянов, главен секретар на Президента: Има грандиозна лъжа - документите бяха представени частично и избирателно.

Той посочи, че комисията към НС е повдигнала важния въпрос за „критерия“ за плащане на новия тип изтребители, който според управляващите е дал основание да се декласира офертата за американските самолети F-16. Стоянов напомни, че в с американската страна е имало съгласие за вид разсрочено плащане. Той добави, че завишаването на финансовата рамка за проекта - от 700 млн. на 1,5 млрд. лв. - е отговорност на тогавашния зам.-министър на отбраната Кюмюрджиев и сегашния депутат от ГЕРБ ген. Попов, които според заповедта на тогавашния военен министър Неколай Ненчев отговаряли за инвестиционната разход на проекта.

Президент и премиер в задочен спор за "ГРИПЕН"-ите

Президент и премиер в задочен спор за "ГРИПЕН"-ите

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отново в задочен спор за сделката за нови изтребители, ден преди парламентарната комисия по темата д...

Димитър Стоянов подчерта, че реално критериите за избор на нова бойна летателна машина са три - бойна ефективност, ценова ефективност и продължителност на експлоатация. Той даде няколко примера със страни, където политическото решение е надделяло при избора на нов боен изтребител.

Димитър Стоянов, главен секретар на Президента: Процесът е технико-политически. Военната експертиза си е казала мнението. При нас се очаква военната експертиза да излезе с политическото решение - с конкретен отговор. Самите политици трябва да кажат кой е той.

Димитър Стоянов подчерта, че няма опасност за националната сигурност във връзка с предполагаем теч на класифицирана информация, за който той категорично отрече.