НОВИНИ

Димна завеса край Ихтиман - докога ще продължава проблемът със сметището?

Няма замърсяване над нормите на въздуха след пожара на сметището край Ихтиман. Това показват проверките на Регионалната екоинспекция в София. Вчера петима души пострадаха при верижна катастрофа на магистрала "Тракия", заради дима и падналата мъгла, а движението беше временно спряно. Миналата година на същото място след верижна катастрофа на 40 коли пострадаха 30 души.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:34, 10.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Гъста мъгла и дим и днес затрудниха движението в района на сметището на Ихтиман. Проверките на Регионалната инспекция по околната среда не са установили надномерно замърсяване на въздуха след пожара вчера.

София Атанасова, главен експерт, РИОСВ - София: Вчера извършихме замерване на качеството на атмосферния въздух, при което не бяха установени превишения. Извършени са малко по-нагоре на пътя, където е черната кола, както и на входа на най-близко разположеното населено място.

Процесите на гниене на сметището стават причина то многократно да се самозапалва. Въпреки че депото се охранява, според кмета на Ихтиман пожарът може да не е възникнал случайно.

Калоян Илиев,кмет на Ихтиман: Мислите ли, че при тези ниски температури то може да се самозапали и то в 5:20 сутринта?

Синоптици обясняват, че за района е характерно образуването на мъгли дори през август. В комбинация с гъст дим, видимостта става нулева.

Анастасия Стойчева - синоптик, НИМХ: Разликата, когато имаме додадена стойност към мъглата и от сметището е доста голяма. Вчера видимостта е била 0 метра, а днес видимостта не е по-малка от 200 - 500 метра.

Депото е бивше общинско сметище за битови отпадъци, което не функционира от 2016 г, защото не отговаря на нормативните изисквания. От Общината в Ихтиман са изготвили проект за рекултивиране на сметището, но все още чакат одобрението на екоминистреството.

Калоян Илиев, кмет на Ихтиман: Сами разбирате, че, ако проектът ни бъде разписан този или другия месец, ние януари или февруари, ако падне сняг няма как да работим. Надявам се, ако всичко е наред догодина сметището да бъде рекултивирано.

Предупреждения за мъгли има и за следващите дни. От Община Ихтиман призовават шофьорите да карат внимателно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плочки и глоби - как ще продължи ремонтът на Граф Игнатиев в София
Плочки и глоби - как ще продължи ремонтът на "Граф Игнатиев" в София
Задържани са близки на предполагаемия убиец на Виктория Маринова
Задържани са близки на предполагаемия убиец на Виктория Маринова