НОВИНИ

Проектът "Българските художници днес" представя Димо Колибаров

Проектът на Националната галерия "Българските художници днес" представя Димо Колибаров - той е сред авторите, които формират облика на съвременната българска графика повече от 30 години. Негова изложба беше открита късно снощи в залите на Княжеския дворец, която показва най-значимите произведения от творческото му развитие.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
11:23, 30.03.2018
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Димо Колибаров е част от едно силно поколение графици, което работи за промяната на пластичния език в своето изкуство. За тази изложба е подредил повече от 100 произведения в техниката на дълбокопечатните гравюри.

доц. Димо Колибаров - художник, ръководител катедра "Графика", НХА: Аз бях респектиран от пространствата, които ми се предоставиха и след това тия пространства са изпълнени с много история, с много пластове култура. Предпочетох да предложа на публиката само дълбокопечатни гравюри, защото това за мен е най-автономната техника за един график, т.е. всичко от идейния замисъл до крайната реализация е минало през моите ръце и моето сърце.

Няколко цикъла оформят пространството. Тук са портрети на големите учители - графици - Румен Скорчев, Борислав Стоев, Симеон Венов, Стефан Марков и Михаил Петков, които Димо нарича аристократи на духа.

доц. Димо Колибаров - художник, ръководител катедра "Графика", НХА: Наистина са легенди и казвам още веднъж аристократи, защото те споделяха всичко, помагаха на младите и да не забравяме, че това са едни от хората, които са формирали облика на съвременната българска графика на международна сцена.

Димо Колибаров е от Бургас, сърцето му е свързано с морето, работи по нов цикъл посветен на Христо Фотев, но най-силно тази връзка личи в работите, вдъхновени от света на неговия син Константин.

доц. Димо Колибаров - художник, ръководител катедра "Графика", НХА: Пътуването на един художник е непрекъснато пътуване към себе си 38.44 Когато намериш себе си, ти имаш правото и увереността да споделяш своята искреност със публиката.

Изложбата ще бъде отворена един месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха Венцислав Ангелов - Чикагото в Германия
Задържаха Венцислав Ангелов - Чикагото в Германия
Правят монумент за Центъра на Вселената в Стара Загора
Правят монумент за Центъра на Вселената в Стара Загора