НОВИНИ

В Париж бяха представени колекциите на модните къщи "Диор" и "Скиапарели"

Френската модна къща Диор представи в Париж есенна колекция, вдъхновено от прочутото Бар сако на създателя на марката и в два емблематични за него цвята. Мосю Диор, припомнят от къщата, обожаваше бялото - за него казвал, че е просто, чисто и върви с всичко, а за черното - че за него би могъл да напише цяла книга.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:13, 05.07.2016
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Дефилето се състоя в салоните на модната къща на булевард "Монтен" във френската столица. Сред присъстващите бяха Селин Дион, Джони Холидей и съпругата му Летисия, Марион Котияр, Летисия Каста.
В колекцията на "Диор" за сезона есен/зима 2016 г. силуетът е издължен. Тя е създадена от швейцарските модни дизайнери Люси Майер и Серж Руфийо, които временно заемат поста творчески директори на модната къща след напускането на Раф Симънс през октомври м.г.

Характерният за "Диор" костюм тайор, включващ бяло сако и черна пола, е пресъздаден в различни вариации, като е модернизиран и олекотен. Ползвани са много плисета, както и златисти бродерии. Редица манекенки носеха сандали. За двамата дизайнери свързването на бялото и черното е символ на двойственост - мъжко и женско, връщане назад във времето и съвремие.

"Това е логично следствие на всичко, което бяхме правили досега - поясни Майер. - Работихме много с цветове, щампи, така че бе време да обърнем специално внимание на формата." Руфийо допълни, че ставало въпрос да се акцентира върху силуета и да се изтъкне работата на ателиетата на модната къща. Колекцията събра много овации, а Селин Дион поздрави двамата дизайнери за работата им.

;

Дефилето на модна къща "Скиапарели" пък бе вдъхновено от нейна колекция от 1938 г. Известна с вкуса си към спектакъла, основателката на модната къща Елза Скиапарели се вдъхновявала от художници сюрреалисти и обичала да смесва изкуството с модата, като си сътрудничела с Дали и Кокто. В колекцията на творческия директор на модната къща Бертран Гуйон раменете са повдигнати. Бродерии с изображения на акробати и жонгльори красят сакото на костюм тайор или рокля от черно кадифе.

Друго сако е с украса от пайети. На фона на музиката на Нино Рота за филма "Казанова" на Фелини манекенките се придвижваха бавно като в някакъв сън. Характерният за модната къща розов цвят се забелязва в някои акценти, като например бродерия с изображение на птицата феникс върху дълга рокля. Представени бяха също елегантни копринени рокли. Сред присъстващите на дефилето бяха испанската актриса Роси де Палма и френската Изабел Аджани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Смениха шефа на АЕЦ Козлодуй
Смениха шефа на АЕЦ "Козлодуй"
Найджъл Кенеди ще изнесе два концерта в България
Найджъл Кенеди ще изнесе два концерта в България