НОВИНИ

Дипломатически разрив между Саудитска Арабия и Иран

Конфронтацията между двете най-могъщи държави в ислямския свят се задълбочи. Като ефекта на доминото държавите - съюзници на Саудитска Арабия от региона последваха хода на Рияд и скъсаха дипломатически отношения с Иран. Снощи Саудитска Арабия постави 48-часов срок на иранските дипломати да напуснат страната. Разривът в дипломатическите отношения настъпи след като в Саудитска Арабия бяха екзекутирани шиитския шейх Нимр ал-Нимр и още 46 души, обвинени в терористична дейност.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:59, 04.01.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Гневни протести на шиите по света, обещания за божествено отмъщение от върховния водач на Иран - аятолах Али Хаменей, приравняване на Саудитска Арабия с терористите от "Ислямска държава", подпалване на посолството на Рияд в Техеран. Спиралата на конфликта беше разпалена от екзекуцията на шиитския духовник Нимр ал-Нимр, за да стигне до пълен дипломатически срив и най-острата конфронтация между Саудитска Арабия и Иран от десетилетия. Снощи саудитското външно министерство даде срок от два дни на иранските дипломати да напуснат страната.

Адел ал-Джубейр - министър на външните работи на Саудитска Арабия: Решени сме да не позволяваме на Иран да подкопава сигурността ни, решени сме да не позволяваме на Иран да мобилизира, създава и утвърждава терористични клетки в нашата страна или в държави, които са наши съюзници.

Саудитска Арабия продължава политиката на засилване на напрежението и сблъсъците в региона, гласи отговорът на Иран.

Хосеин Джабер Ансари - говорител на МВнР на Иран: Изглежда Саудитска Арабия вижда не само своя интерес, но и самото си съществуване в продължаването на подобни конфронтации и напрежение и обвинява други за собствените си проблеми.

Часове след решението на Рияд отношения с Иран скъсаха Бахрейн и Судан, а Обединените Арабски емирства отзоваха посланика си в Техеран и понижиха нивото на дипломатически отношения. Бахрейн е управляван от сунитски крал, но мнозинството от населението са шиити. Монархията от Залива, където се намира 5-ти военноморски флот на Съединените щати, често критикува Иран, че поддържа шиитски противници на управлението.

Напрежението между сунити и шиити в мюсюлманския свят остава високо. Бомбени експлозии разтърсиха две сунитски джамии в и около град Хила в Ирак. Убит беше и сунитски имам в джамия в Александрия в Ирак. В Ауамия - родния град на екзекутирания шейх Нимр ал-Нимр полицията попадна под обстрел.

При престрелката в население предимно с шиити регион, загина един цивилен и едно дете беше ранено. Конфронтацията между двете държави - едни от основните производителки на петрол изстреля нагоре цените на черното злато. Цената на суровия петрол тип брент скочи с близо 2 процента и достигна 38 долара за барел, което все пак е една от най-ниските стойности през последните години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днешният ден остана неучебен в много населени места
Днешният ден остана неучебен в много населени места
ЦС на ДПС с обръщение по повод 26 години от учредяването на партията
ЦС на ДПС с обръщение по повод 26 години от учредяването на партията