НОВИНИ

Дипломатически скандал между Румъния и Унгария

Дипломатически скандал избухна между Румъния и Унгария, след като Будапеща реши да оттегли подкрепата си за присъединяването на Румъния към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заради спирането на дейността на римо-католически лицей в румънския град Търгу Муреш, съобщава Медиафакс.

Дипломатически скандал между Румъния  и Унгария
bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 07.09.2017
Чете се за: 01:27 мин.
По света

"Унгария смята решението на Румъния за атака по адрес на Католическата църква, унгарското малцинство, по адрес на засегнатите деца и семейства. Това е твърде неприятелска и твърде сериозна стъпка на Румъния", заяви държавният секретар в унгарското външно министерство Магяр Левенте.

Аджерпрес съобщава, че унгарското външно министерство е извикало за консултации вчера румънския посланик в Будапеща Мариус Лазурка във връзка със спирането на дейността на лицея.

От своя страна румънското външно министерство определи отношението на Будапеща като "напълно неадекватно, неприятелско и контрапродуктивно".

В прессъобщение на институцията се посочва, че румънските власти "се стремят да намерят решения за осигуряването на междукултурен диалог, целящ насърчаване на толернатността и доброто междуетническо съжителство", но същевременно се подчертава, че всяко учебно заведение трябва да спазва румънските закони.

"Румънските власти съжаляват за превръщането на тази тема, която не засяга по никакъв начин правото на образование на унгарското малцинство в Румъния (...), в тема на предизборната кампания в Унгария", се посочва още в съобщението.

Около 2500 души участваха снощи в протест в Търгу Муреш заради спирането на дейността на лицея. "Започва учебната година, а учениците и родителите не знаят в кое училище ще учат", заяви един от участниците в протеста. Информационният сайт Зиаре отбелязва, че лицеят е създаден през 2014 г. по искане на унгарската общност и Католическата църква.

Училищният инспекторат в окръг Муреш твърди, че от юридическа гледна точка Римо-католическият лицей в Търгу Муреш вече не съществува след окончателно съдебно решение. През ноември миналата година прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията задържаха началника на окръжния училищен инспекторат в окръг Муреш по обвинения в злоупотреба със служебно положение, като по същото дело е разследван и директорът на католическия лицей, също за злоупотреба със служебно положение.

Румънският премиер Михай Тудосе заяви снощи, че не смята, че "унгарската държава ще играе на такова ниво и че всъщност става дума за грешна интерпретация". "Винаги преди изборите в Унгария започват малки проблеми. Ние не сме направили нищо на двата милиона унгарски граждани в Румъния, имат всички права", отбеляза премиерът.

Финансовият всекидневник "Зиарул финанчиар" определя ситуацията като "безпрецедентен дипломатически блокаж" и посочва, че Будапеща се противопоставя на присъединяването на Румъния към ОИСР - един от важните проекти на Букурещ, който, ако бъде осъществен, може да постави страната в обсега на интересите на големите световни инвеститори. Подобен ход на Унгария е безпрецедентен през последните години, като се има предвид, че Румъния има подкрепата на Германия, а САЩ, Великобритания и Франция също не се противопоставят на тази стъпка, отбелязва изданието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Информационен ден в подкрепа на предприемачеството
Информационен ден в подкрепа на предприемачеството
Fresh music festival в Пловдив дава път на млади музиканти
Fresh music festival в Пловдив дава път на млади музиканти