В Брюксел коментираха и напрежението между Франция и Италия. Вчера френският посланик в Рим беше отзован за консултации. Това стана след посещението на италианския вицепремиер Луиджи ди Майо във Франция, където той се срещна с представители на "жълтите жилетки". Говорител на Еврокомисията определи това като двустранен въпрос, но запитан, не можа да посочи дали някога е имало толкова влошени отношения между държави от общността. Засега диалогът между Париж и Рим се води в медиите.

Кризата между Франция и Италия е безпрецедентна, пише италианската преса. Френският вестник "Монд" констатира, че отношенията са влошени, откакто в Италия е на власт правителството на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди". На фона на връзките им с френската крайна десница, наблюдатели приемат контакта с "жълтите жилетки" като опит за извличане на политически дивиденти.

Италианският премиер Джузепе Конте посочи, че отношенията между Италия и Франция имат дълбоки корени. И изказа увереност, че ситуацията може да се изясни.

Джузепе Конте, премиер на Италия: В изявлението на вицепремиера Ди Майо се казва, че някои инициативи засягат партии и движения. В случая с "жълтите жилетки" той е действал като лидер на Движение "Пет звезди".
Напрежение между Франция и Италия: Париж отзова посланика си в Рим

Напрежение между Франция и Италия: Париж отзова посланика си в Рим

Париж отзова посланика си в Рим, заради серията от словесни атаки от страна на италианските политически лидери. От френското външно министерство призо...

Според Париж това не отменя ролята му на вицепремиер, а тя изисква да уведоми френските власти за намеренията си. Но това не е всичко, каза в радиоинтервю говорителят на френското правителство.

Бенжамен Гриво, говорител на френското правителство: От много месеци Франция е обект на безпочвени атаки от двама членове на италианското правителство - г-н Ди Майо и г-н Салвини. Имаше призиви да се гласува против президента, да се подкрепят "жълтите жилетки", оспорваха се френските инициативи в Африка.

Преди време Луиджи ди Майо обвини Франция за обедняването на Африка и оттам - за притока на мигранти в Европа. Рим критикува и френските инициативи в Либия.