НОВИНИ

Директор на благоевградско училище предлага нови критерии за прием в първи клас

Директор на благоевградско училище предлага на Община Благоевград, нова система за прием на първокласници. Според него трябва да бъде въведено райониране за учениците в първи клас, какъвто в момента не се прилага. От общинската администрация обясниха, че работна група ще изготви критерии за записването на учениците. Следващата учебна година се очаква в Благоевград да има около 920 деца в първи клас.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
06:37, 20.02.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Според директора на шесто основно училище „Иван Вазов" в Благоевград децата, завършващи детска градина, трябва да учат в най- близкото до нея учебно заведение. По този начин учениците ще бъдат разпределени равномерно във всички училища в града, а няма да бъдат концентрирани само в центъра.

Димитър Арабаджиев, директор на Основно училище „Иван Вазов" – Благоевград: Така ще решим проблема с прилежащите райони и основния критерии за приемане на ученици в близост до училището.

Директорът предлага още да бъде въведено райониране, като децата се записват в училищата, в които на избори по списъци гласуват родителите им.

Димитър Арабаджиев, директор на Основно училище „Иван Вазов" – Благоевград: Аз съм ползвал идеята на правото на гласуване и идеята на право на образование. Като ги събирам тези права съм направил 13 прилежаща района към училищата в Благоевград.
;

От община Благоевград казаха, че все още не са готови с новите критерии за прием на първокласници. Обясниха обаче, че не всички училища в града ще могат да преминат на едносменен режим до 2020 година, каквато е идеята на МОН. Сред училищата в Благоевград, които трудно ще могат да преминат на едносменен режим, са математическата и езиковата гимназия, които в момента използват обща сграда.

Симона Митова, нач. отдел „Образование" - община Благоевград: Ще се търсят варианти, там където има възможност за дострояване, там където има възможност за комбиниране, така че да минат всички на едносменен режим.

От община Благоевград се надяват да получат финансова помощ то образователното министерство, за да могат да решат проблема с липсата на сгради, където да бъдат настанени учениците за обучение на една смяна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великотърновец дава нов живот на старите грамофони
Великотърновец дава нов живот на старите грамофони
Родители от Варна са недоволни от проекта за райониране при приема в първи клас
Родители от Варна са недоволни от проекта за райониране при приема в първи клас