НОВИНИ

Директор на водопад - реална професия в съседна Сърбия

С 20% е нараснал броят на българите, посетили Сърбия за година. Страната е в топ 10 на предпочитаните от българите дестинации за първите шест месеца на годината. Близката дестинация привлича все повече нашенци и към по-отдалечените си части. Оказва се, все повече туристи от цял свят се насочват към Западна Сърбия. И докато едни избират морето, като начин за разхлада в жегите, други се отправят към прохладата на водопадите. Благой Цицелков и операторът Миглена Гайдарова ни предлагат разказ от един водопад, който си има дори директор.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
08:38, 19.08.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Златибор е познат като курорт още от 1750 г., намира се в югозападната част на Сърбия, където се оформя граничният триъгълник на страната с Босна и Херцеговина и Черна гора. Курортния град се намира непосредствено до планината Тара, на 230 км. от столицата Белград и на 309 км. от Адриатическото крайбрежие. Ние избираме да се отправим на 20 км. западна посока от Златибор, за да усетим прохладата в голямата жега.

"Директор на водопад" - такава длъжност има в Сърбия. Става въпрос за Златиборския водапад Гостиле, който работи всеки ден между 9:30 и 20.00 вечерта.

Е, разбира се гостилският водопад е активен денонощно, 365 дни в годината, но тъй като е една от големите забележителности в района на курорта Златибор си има работно време. Също като неговият директор, за когото само чухме, но не успяхме да видим, тъй като идваме тук в почивния за началника неделен ден.

Водната каскада се намира край устието на река Гостилье, и се спуска от 20 метра височина. Мястото е обградено от обширен парк, места за отдих и забавления за деца.

Наскоро на правителстовото на Сърбия, реши да обяви за национален парк, част от природната среда на Златибор. В нея попада и водопадът Гостилье - място което привлича, все повече туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бебето, родено по време на полет, има уникален акт за раждане
Бебето, родено по време на полет, има уникален акт за раждане
Последователите на Петър Дънов посрещат Слънчевата нова година
Последователите на Петър Дънов посрещат Слънчевата нова година