НОВИНИ

Директори на френски училища искат отмяна на забраната за пушене за ученици

Един от водещите съюзи на училищните директори във Франция поиска на учениците от гимназиите и лицеите да им бъда разрешено да пушат на територията на училищата, за да не стават мишени за екстремисти, когато се събират за цигарени паузи по улиците.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:49, 02.02.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света
директори френски училища искат отмяна забраната пушене ученици

Съюзът отправи за първи път подобна молба до здравното министерство още в първите дни след терористичните атаки в Париж на 13 ноември, но тогава получи отказ за отмяна на забраната за пушене в училищата.

Сега идва втора молба, с която се иска забраната да бъде отменена докато е в сила обявеното извънредно положение заради терористичните заплахи.

АП привежда официална правителствена статистика, според която около една трета от французите на възраст между 15 и 19 г. пушат.

В предишното писмо на съюза на директорите от 18 ноември се казваше, че "при всяко междучасие в над 2000 училища във Франция десетки или дори стотици юноши в най-големите училища образуват статични и компактни групи по предвидим начин в продължение на 15-20 минути", което ги прави уязвими за нападения на екстремисти.

Здравното министерство отхвърли тогавашната молба, напомни, че Франция в момента се опитва да намали броя на пушачите с 10 процента до 2019 г. и отбеляза, че "обявеното извънредно положение не променя нищо", свързано със законите срещу тютюнопушенето.

Училищни директори, за които се установи, че разрешават на учениците да пушат на двора, може да бъдат глобени с между 135 и 750 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тригодишно дете е починало от грип в Стара Загора
Тригодишно дете е починало от грип в Стара Загора
​Рекордните 22,3 градуса са измерени в Ловеч
​Рекордните 22,3 градуса са измерени в Ловеч