22 са децата със съмнения за хранително отравяне от ямболското село Хаджидимитрово. Те са на възраст между 7 и 12 години и са настанени в инфекциозното отделение на ямболската болница.

Още подробности за случая и състоянието на децата - вижте от прякото включване на Румяна Стефанова.

Децата са получили вчера следобед стомашни болки. Съмнението е, че има стомашно-чревно отравяне, но все още проверките продължават.

Директорът на Многопрофилната болница "Св. Панталеймон" д-р Диманов заяви пред нашата камера, че децата в момента са в сравнително добро състояние

"Приети са в отделението 22 деца от 7 до 12 годишна възраст. Спрели са да повръщат. Някои от тях са приети с повръщане и температура. Провеждат се диагностично - лечебни мероприятия. Всички са в добро състояние засега, защото болестта е в динамика. Взети са изследвания. Най-вероятно ще се докаже каква е причината, но са необходими още няколко часа. Интересно е, че в едно училище са се хранили, но те са от друго село. Районна инспекция също ще участва в доказване на причината за състоянието на децата. Предполагам, че няма да има усложнения", заяви д-р Диманов.

Няма дете, което да застрашава живота му това заболяване. Най-вероятно се касае за хранително отравяне, каза още д-р Диманов.

Директорът на РЗИ- Ямбол д-р Лиляна Генчева заяви:

"Снощи екип от представител на Областна дирекция по безопасност на храните и ние от РЗИ посетихме училището и стола. Извършихме проверка на място. Помощник-готвачката дойде, но днес продължаваме епидемиологичното проучване. Ние викаме тук да дойде и да ѝ проверим документите, тъй като снощи не можа да представи такива. Продължаваме. Все още не можем да установим връзката. Наши колеги, двама лекари, бяха в спешно и инфекциозно отделение, които снимаха анамнеза на децата, които бяха приемани и в момента имаме 22 деца хоспитализирани в добро общо състояние".

Д-р Генчева съобщи още, че резултатите ще станат ясни сряда-четвъртък.

Вижте повече във видеото