Европейските държави трябва да засилят експулсирането на чужденци с неуреден статут, иначе проблемът с мигрантите няма да бъде разрешен. Такова мнение заяви директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс).

Фабрис Леджери настоява Европа да отправи ясно послание, което да пресече опитите за нелегално оставане на Стария континент в очакване на нов статут.

Ако продължаваме така, изпращаме косвено послание на потенциалните мигранти: опитвайте на всяка цена да влезете в Европа, тъй като дори да ви хванат, имате всички шансове да останете.

Думите си Леджери подкрепя със статистика: въпреки че броят на незаконните влизания в Европа е спаднал на „около 75 000“ тази година срещу 1,2 млн. през 2015 г., броят на мигрантите, които са незаконно на европейска земя, „не спира да нараства“, като през последната година са експулсирани 151 000 души при 204 700 незаконни влизания.

Фронтекс: Миграционният натиск към Европа намалява

Фронтекс: Миграционният натиск към Европа намалява

Рязък спад на мигрантските потоци към Европа отчете европейската агенция за гранична и брегова охрана Фонтекс. Броят на мигрантите, достигнали Испания...

Ръководителят на Фронтекс призова също държавите да хармонизират правилата и процедурите си за експулсиране, което предполага решение за експулсиране, взето от държава в Шенген, да може да бъде приложено в друга, ако чужденецът междувременно е преминал от държава в държава.

"Фронтекс" започва нова операция в Средиземно море - "Темида"

"Фронтекс" започва нова операция в Средиземно море - "Темида"

Европейската агенция за гранична и брегова охрана - "Фронтекс", започва нова операция в Средиземно море - "Темида". "Темида" ще е в помощ на Италия, к...

Изгонването на нелегалните мигранти едва ли представлява трайно решение. Забавянето в центровете за временно настаняване край Мароко - също. Примерът от последните дни е красноречив. Опитите за прескачане на оградата и трикратното надвишаване на броя на настанените мигранти в испанските анклави в Северна Африка пораждат агресия. По всичко личи, че в процеса за трайно овладяване на ситуацията европейските страни трябва да се разберат не само помежду си, но и да постигнат споразумение с мароканските власти.

Минисрещата на върха на ЕС завърши без споразумение за мигрантите на „Дичоти“

Минисрещата на върха на ЕС завърши без споразумение за мигрантите на „Дичоти“

Спешна среща на 12 държави членки на ЕС се проведе в Брюксел, като целта ѝ беше намирането на дългосрочно решение на проблема с нелегалните мигранти,...