Заради сигнал за конфликт на интереси председателят на Агенцията по горите Григор Гогов подаде оставка. Решението му да се оттегли било лично, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов след заседание на Централния епизоотичен съвет, свикан по повод африканската чума по свинете.

Повод за оставката е сигнал, че доставчик на материали за изграждане на оградата срещу проникването на африканска чума по свинете от сухоземната граница с Румъния, е свързан с член от семейството на Григор Гогов.

Румен Порожанов, министър на земеделието и горите: Ние направихме проверката, която за n-ти път се прави не установи пряк конфликт на интереси. Независимо от всичко, аз съм го изпратил на компетентата комисия - КОМПИ за извършване на независима проверка по отношение на всички данни, които се съдържат в сигнала.

След днешното заседание на Централния епизоотичен съвет, свикан заради чумата по свинете стана ясно, че от проверените 61 индустриални свинеферми, в 6 са констатирани нарушения на санитарните мерки.

Изградени са над 110 км от телената ограда по границата с Румъния заради чумата

Изградени са над 110 км от телената ограда по границата с Румъния заради чумата

До момента са изградени над 110 км от общо 133-километровата телена ограда по сухопътната ни граница с Румъния като превантивна мярка срещу навлизанет...

Санитарните служби призовават всички стопани, които отглеждат в домашни условия свине, в рамките на 20-километровите зони за сигурност около индустриалните свинеферми доброволно да унищожат своите животни в противен случай ще последват санкции.

д-р Дамян Илиев - председател на БАБХ: Законодателството е изключително строго в тази посока. Ще се наложат и актове, и тези животни ще бъдат евтаназирани и няма да бъдат компенсирани.

Местните санитарни власти със съдействието на Областните управители и кметовете и ще проверяват по домовете за нерегистрирани прасета.