Обрат по случая с изчезналия директор на Интерпол. Мън Хунвей се оказа задържан от китайските власти, за да бъде разпитан за предполагаеми нарушения на закона. Шефът на Интерпол беше в неизвестност от 25 септември, а съпругата му беше поставена под полицейска закрила.

Дни, в които целият свят си задаваше въпроса - как е възможно шефът на влиятелна организация като Интерпол просто да изчезне? Версиите за възможните причини бяха много и с привкус на шпионски филм. Истината се оказа друга - обвинение в нарушаване на закона, макар и все още неясно какво.

Мистерията се разплете след съобщение на китайската Централна комисия за дисциплинарна инспекция. Минути, след като Мън Хунвей е кацнал в Китай, той е задържан за разпит.

Часове по-рано, съпругата му направи емоционален апел към тези, които имат информация къде е той.

Грейс Менг, съпруга: Моят обичан съпруг е в неизвестност. Директорът на Интерпол. Това е въпрос от огромна значимост за международната общност. Моля се този случай да има справедлив край.

Малко преди да изчезне, Хунвей й написал да очаква новини от него. След това й изпратил картинка на нож - според нея знак, че е в опасност.

Интерпол официално поиска от Китай информация за президента на организацията

Интерпол официално поиска от Китай информация за президента на организацията

Интерпол официално поиска от китайските власти информация за президента на организацията Мън Хунвей. Семейството на Мън загуби връзка с него, след кат...

В рамките на антикорупционна кампания на китайския президент Си Цзинпин, случаите на мистериозни изчезнали хора зачестиха. Все още не е ясно в какво точно е обвинен директорът на Интерпол, а от организацията настояха Пекин да даде обяснения по случая.

40-годишният Мън Хунвей е заместник-министър на обществената сигурност на Китай. През ноември 2016 г. става първия китаец начело на Интерпол, а мандатът му изтича през 2020 г.