НОВИНИ

Директорът на "Кеймбридж Аналитика" е уволнен заради скандала с Фейсбук

Директорът на британската консултантска фирма "Кеймбридж Аналитика" е уволнен заради разразилия се скандал за злоупотреба с личните данни на над 50 млн. потребители на Фейсбук, за целите на кампанията на Доналд Тръмп. Александър Никс е освободен, след като британска телевизия излъчи кадри от скрита камера, в които подробно обяснява как точно събира и използва личните данни. Скандалът се отрази пагубно и върху стойността на акциите на социалната мрежа, а потребители масово започнаха да закриват профилите си във Фейсбук.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:19, 21.03.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Журналист от британската телевизия Channel 4 се среща с шефа на "Кеймбридж Аналитика" Александър Никс. Репортерът твърди, че работи за кандидат на изборите в Шри Ланка и би желал да се възползва от консултантските услуги на компанията. Приканен е да си направи електронна поща в специален сайт, където поверителността на кореспонденцията е гарантирана.

Когато изпратите съобщение, то ще се изтрива два часа, след като бъде прочетено. По този начин няма да има никакви доказателства. Никаква следа, нищо.

Бившият вече директор Никс подробно разказва как точно е съдействал на Доналд Тръмп да спечели изборите за президент. Според него, компанията му има ключова роля за успеха на милиардера и че се е срещал с него многократно. Направихме подробно проучване, уточнихме към кого ще насочим онлайн кампанията, както и тази по телевизията. Направихме цялата стратегия.

Малко след излъчването на тези кадри, Никс е уволнен.

Управителният съвет на компанията обясни, че той "не представлява ценностите на фирмата и уволнението му показва колко сериозно е извършеното нарушение". "Кеймбридж Аналитика" отричат обвиненията, че са предоставили данните на 50 млн. потребители на Фейсбук, за да подпомогнат Тръмп.

Скандалът обаче вече е факт.

Британският парламент призова създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг да се яви на изслушване в Лондон. Акциите на социалната мрежа пък се сринаха със 7% от началото на седмицата или с други думи - с 40 млрд. долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на Пирогов: Ще увеличим заплатите средно с 300 лв., сливаме и клиники
Шефът на "Пирогов": Ще увеличим заплатите средно с 300 лв., сливаме и клиники
Фейсбук и Кеймбридж Аналитика търпят яростна критика, докато скандалът расте
"Фейсбук" и "Кеймбридж Аналитика" търпят яростна критика, докато скандалът расте