Убеден съм, че фактори на най-високо ниво ще се намесят и ще вървят в правилната посока относно къщата музей на Пейо Яворов, каза дректорът на Националния литерстурен музей Атанас Капралов. Имам предвид, че на министерско ниво и на ниво Община ще се намери решение и съм оптимист, че това решение ще бъде намерено много скоро, добави той.

Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей: Министърът на културата се беше ангажиран с връщането на този имот, имахме идея да стане замяна, но трябва да се освободи къщата музей от предишни задължения. Къщата няма как да бъде купена и унищожена, това е паметник на културата и не може да се правят промени по нея.

Кметът Йорданка Фандъкова предлага общината или държава да придобият къщата музей на поета и революционер Пейо Яворов. Дългове са в основата на развитието на казуса по този начин. Къщата е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител.

В емблематичния имот Пейо Яворов и Лора Каравелова прекарват една година от живота си.

Частен съдебен изпълнител продава къщата на Яворов

Частен съдебен изпълнител продава къщата на Яворов

Развитие на казуса с къщата-музей на Пейо Яворов, която беше обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител. Кметът Йорданка Фандъкова предла...

Фандъкова за къщата на Яворов: Общината или държавата да я придобият

Фандъкова за къщата на Яворов: Общината или държавата да я придобият

Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник, пише кметът на София Йорданка Фандъкова в позиция...