НОВИНИ

Директорът на Националното музикално училище няма да подава оставка

Директорът на Националното музикално училище Столина Добрева няма да подаде оставка от директорския пост. Това заяви тя след среща с министъра на културата Боил Банов. По думите й стана ясно, че по време на срещата Банов не е искал нейната оставка, а разговорът е минал конструктивно. До ситуацията се стигна, след като оперната прима Дарина Такова написа в интернет, че е поискала да кандидатства за преподавател в училището, но по регламента на конкурса трябва да изпее няколко произведения, въпреки световното признание на таланта ѝ.

Айше Сали
от Айше Сали
10:56, 26.08.2019
Чете се за: 01:31 мин.
Още

След срещата с министъра на културата директорът на Националното музикално училище Столина Добрева заяви, че казусът налага дискусия как авторитети, които не отговарят на някое от изискванията, могат да бъдат преподаватели. Добрева обясни, че тя ще потърси Дарина Такова, за да поговорят за възможностите да бъде привлечена по някакъв начин като преподавател в Националното музикално училище "Любомир Пипков".

До казуса се стигна след като в НМУ беше обявен конкурс за преподавател по класическо пиене. Сред претендентите е била и Дарина Такова, но тъй като преди години е претърпяла инцидент с гласните си струни, тя е оттегли своите документи, тъй като едно от изискванията е да пее в този конкурс. Боил Банов поддържа позицията, че подаването на оставка е морален акт.

Столина Добрева, директор на Националното музикално училище "Любомир Пипков": Министърът не ми поискал оставката и аз не съм я подавала. Може би това, което съм пропуснала да направя, е да се свържа предварително с министъра, за да обсъдим какви са вариантите това да се случи.
Боил Банов, министър на културата: Аз административно не мога да искам оставката на никого. Това е морален акт. Считам, че това е грешка на директора. Тя не е човек без достойнства. Ние ще направим пълна проверка на конкурса, на начина, по който всичко е проведен, дали са спазени правилата. Тези правила не са ѝ наложени нито от Министрството на образованието, нито от нас. Тя ги прави.

Столина Добрева беше категорична, че не става дума за липса на уважение към оперната прима, а за спазване на правилата.

Столина Добрева: Бихме могли да намерим вариант тя дойде да направи майсторски клас в училището или да работи като лектор, което не изисква преминаването през един такъв тежък конкурс.
Дарина Такова, оперна певица: Мен майсторски класове не ме интересуват, защото аз ги правя непрекъснато през годините. Интересуваше ме друга, постоянна форма на обучение - да поема млади хора, които да ги преведа през целия път.

Дарина Такова коментира, че са необходими промени, за да бъдат защитени българските артисти с постижения, които искат да преподават, но самата тя повече ни би участвала в подобен конкурс, но ще преподава, ако някой я покани специално.

БНТ: А от кого трябва да дойде тази покана - от директора на училището или от министъра на културата?

Дарина Такова: Не мога кажа. От този, който ги определя тези неща. Щом като директорът на училището не може да вземе такова решение, защото се страхува от закони, от този, който трябва.

Малко преди началото на срещата със Столина Добрева, Боил Банов се срещна с ученици и родители, които дойдоха пред Министерството на културата да подкрепят директорката.

;

44 са кандидатите за 12-те свободни позиции за преподаватели в НМУ, а дали Дарина Такова ще бъде част от преподавателския екип и в каква форма предстои да стане ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен ден от срещата на Г-7 в Биариц
Последен ден от срещата на Г-7 в Биариц
Българите са спестили 53 млрд. лв. в банки
Българите са спестили 53 млрд. лв. в банки