НОВИНИ

Директорът на СМГ не смята, че заслужава да бъде уволнен

Директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов не вярва, че трябва да бъде дисциплинарно уволнен заради нарушенията, които установи експертна проверка на образователното министерство, и казуса с отстранените от него учители.След като Стоянов беше призован от протестиращи и представители на МОН да напусне, днес директорът се защити на пресконференция, където беше подкрепен от учители, родители и бивши ученици на СМГ.На нея той също намекна, че не е имало ефективен диалог между него и работодателите му при разрешаването на трудовоправните спорове с освободените преподаватели в СМГ.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
23:04, 30.08.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

По отношение на експертния доклад на МОН Стоянов призна, че е възможно проверяващите правилно да са отбелязали някои негови пропуски - например при воденето на документацията в гимназията.

Според директора обаче тези пропуски не са толкова сериозни, че да заслужава уволнение.

Антони Стоянов - директор на СМГ: "Аз мисля, че във всяка организация, ако се направи такава масирана проверка - дори в Министерството [на образованието] и в Регионалното управление, пак ще се намерят достатъчно причини. Но аз категорично смятам, че тези неща не са за дисциплинарно уволнение, при положение че до ден днешен нямам никакво друго такова."

До утре Стоянов трябва да предостави писмени обяснения за нарушенията на дисциплинарна комисия от МОН, която да реши съдбата му.

Конфликтът в СМГ започна, след като Стоянов уволни учителката по математика Петя Тодорова с мотив, че е уронила престижа на гимназията, и не продължи договорите на няколко нейни колеги.

Впоследствие заместник-директор върна Тодорова и още трима учители на работа, но тази седмица Стоянов отмени заповедите му, твърдейки, че са незаконни.

Стоянов каза, че още в началото на скандала от Регионалното управление на образованието са поискали той да размисли.

Антони Стоянов - директор на СМГ: "При неколкократните срещи с моите началници медиацията беше в този стил, "Единственият начин е да капитулираш на 100 процента и да отмениш всичко, което си направил".

За "По света и у нас" началникът на Регионалното управление Ваня Кастрева заяви, че директорът е бил посъветван да потърси решение и че възстановяването на учителите не е единственото, а само едно от решенията.

Стоянов днес добави, че ще направи ново предложение към Петя Тодорова, но отказа да поясни какво точно ще бъде то.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна кинофестивалът във Венеция
Започна кинофестивалът във Венеция
Уилям и Хари почетоха паметта на принцеса Даяна (СНИМКИ)
Уилям и Хари почетоха паметта на принцеса Даяна (СНИМКИ)