Участието на младите хора у нас в изборите за Европейски парламент на 26 май е изключително важно за определяне на посоката за развитие на Евросъюза. Това заяви пред студенти в Пловдив Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. На последните избори през 2014 г. процентът на гласувалите български младежи между 18 и 24 години е бил изключително нисък и това трябва да се промени, подчерта още Златев.

Той посочи, че тази година е преломна за Европейския съюз не само заради изборите, а и заради предстоящата среща на върха на евролидерите в Румъния на 9 май, където се очаква да бъде начертана бъдещата карта за развитие на Европа. Затова младите хора, трябва да имат амбицията да решат собственото си бъдеще като гласуват.

Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България: Ако те искат да получат по-добри възможности, както за довършване на своето образование, така и за придобиване на някакви професионални умения, така и за един добър старт в бъдещата си професионална кариера, това е една от причините да се замислят колко е важно те самите да участват в този процес на вземане на решение.

Според самите студенти е въпрос на желание да имаш информиран избор, защото много техни връстници дори не се запознават с платформите на партиите.

Кристияна Стойчева - студент, ПУ "П. Хилендарски"- Пловдив: Разбира се, че ще гласувам. Досега, вече съм на възраст, в която съм имала възможност да гласувам, винаги съм го правила. За мен е важно младите хора да бъдат активни и смятам, че начинът да убедиш останалите е чрез личния пример.
Теодора Ахкозидо- студент, ПУ "П. Хилендарски"- Пловдив: Да мислим малко по по-разчупен начин и да не слагаме в едно с Европа, а ние като държава да искаме да постигнем малко повече.

За да има активност на изборите, самите партии трябва да са водещи и да бъдат до избирателите си, категоричен беше Огнян Златев.

Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България: Не е толкова работа на европейските институции да убеждава гражданите, а на европейските политици, тези, които са избрани да водят своите граждани.

Предстоящото приемане в края на годината на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз и увеличението на средствата за програма "Ерaзъм плюс" бяха сред другите обсъждани теми. По време на дискусията бяха представени платформите "Този път ще гласувам" и "Какво прави Европа за мен".

БНТ изпълнява проект"Европа" с финансовата подкрепа на Европейския парламент.