НОВИНИ

Министрите обсъдиха в НС приоритетите на българското европредседателство

Българското председателство е възможност страната ни да постави ключовите за нея теми, заяви по време на дискусията вътрешният министър. Той отбеляза, че България носи отговорност за една от най-чувствителните граници на Евросъюза. Валентин Радев постави акцент върху обмена на информация. Той заяви също, че приоритет е ефективното управление на миграцията и че ще се работи за повишаване на процента на връщане на незаконно пребиваващи. Според вътрешния министър, Европа започва да действа все по-адекватно при решаване на проблемите с мигрантите.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:30, 19.09.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Валентин Радев - министър на вътрешните работи - Миграцията е голям проблем в Европа, както и тероризмът, разбира се, и всичко това е свързано със сигурността на европейските граждани. И ние влизаме във фокуса с нашето председателство и всички очакват от България, която се справя много добре с миграцията така да подпомогне, да придвижи всички онези неща, които са направили до сега тройката Естония, след това ние България и след това Австрия през периода, през който ще заеме председателското място.

С техническите средства ние ще се справим, с това което ни предстои. Ако говорим за самото председателство, даже чух една оценка, че повече от добре ще се справим. Аз не съм чак толкова оптимист, колкото повече навлизаме в материята с екипа ми виждаме колко са сложни процесите, колко трудно се договаря между отделните страни.

От правосъдното министерство очакват по време на българското председателство да постигнат напредък по 3 водещи теми, сред които тази за създаването на европейска прокуратура.

Цецка Цачева - министър на правосъдието - По време на българското председателство ще продължи същностната работа по регламента за европейската прокуратура, която до края на тази календарна година Европейският парламент би трябвало да приеме. Това е нещо много важно за всеки един гражданин на съюза, в частност и на български граждани, защото основната задача на европейският прокурор ще бъде да следи за парите на нас данъкоплатците за това как те се харчат по различните програми и еврофондове.

Важни теми са и тези за електронното правосъдие, както и за изпълненията на решенията на националните съдилища, свързани с отвличания на деца. Шефът на парламентарната вътрешна комисия Цветан Цветанов заяви, че Народното събрание ще направи всичко възможно от гледна точка на законодателството, което трябва да бъде прието с оглед на председателството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската комисия създава нова агенция за киберсигурност
Европейската комисия създава нова агенция за киберсигурност
Пазят рибата в Кричим от посегателства заради спиране на водата в река Въча
Пазят рибата в Кричим от посегателства заради спиране на водата в река Въча